Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2296.98
BIST 100
8979.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bu mülkleri satın almak mümkün değil, satışta olmayan gayrimenkuller alıcı bekliyor

Bu mülkleri satın almak mümkün değil, satışta olmayan gayrimenkuller alıcı bekliyor
22 Kasım 2021 17:45:52

Şimdi kapora aldık. Az önce satıldı. Ah geç kaldınız, yarın tapu işlemleri var.” Bu mülkleri satın almak mümkün değil. Türlü türlü bahaneler sunarak hiç olmayan mülkleri satmaya çalışan emlakçıların sayısı arttı. Yeni bir gayrimenkul satın almak veya kiralamak amacıyla ev arayanlar bu sebeplerle mağduriyet yaşıyorlar.

Her meslekte olduğu gibi emlak sektöründe de kötü niyetli kişiler mevcut. Kendilerini mülk sahibinin yakını, bölgede emlakçı ya da inşaat firması olarak tanıtan bu kişiler, yayınladıkları hayali ev ilanlarıyla müşterilere doğrudan ulaşıyor. Randevu alan alıcılar ofisi ziyaret ettiklerinde ise evin yukarıdaki sebeplerle az önce satıldığını/kiralandığını öğreniyor. Bazıları önden kapora istiyor, bazıları ise senet imzalatıyor. Kendi sitelerinde yayınladıkları mülklerin çok fazla ilgi gördüğünü, bir başkasının satın almaması için kapora yatırılması gerektiğini söylüyorlar. İstenen kapora ve ödemeler için farklı banka hesapları paylaşıyorlar. Yatırılan kaporalar ise çoğu zaman iade alınamıyor. Mülk satın almayı düşünenler, kötü olan bu uygulamalara karşı dikkatli davranmalılar.

(KULER GAYRİMENKUL İNŞ. VE TUR. LTD. ŞTİ.) KULER Gayrimenkul Yatırım Uzmanı İlknur Sadıkoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, birçok alıcının bazı emlak ofisi ve acenteler hatalı davranışları sebebiyle mağduriyet yaşadığını, maddi ve manevi kayıpların oluştuğunu ve yaşanan bu kötü deneyimlerin sonucunda emlak danışmanlarına olan güvenin zarar gördüğünü kaydederek; “Yeni bir mülk satın almak isteyenler mutlaka güvendiği acentelerden destek almalı. Gerçeği yansıtmayan konut ilanları, ne yazık ki henüz denetlenemiyor. Düşük fiyat, mülke ait olmayan fotoğraflar ve aslında hiç bulunmayan özellikler. Her biri kullanıcıları yanıltıyor, zaman ve para kaybına yol açıyor” dedi.

Sadıkoğlu, “Asla tapusunu görmediğiniz mülklere kapora göndermeyin. Kiralık mülklerde depozito amacıyla kullanılmak üzere kesinlikle senet imzalamayın. Eğer bir acenteden hizmet alıyorsanız, ilgili danışmanın ofisinde buluşup oradan mülke gitmeniz daha uygun olabilir. Mülkle ilgili her türlü kapora ödemesi kaparo-pey akçesi sözleşmesi altında imzalayarak yapın” diye ekledi.

Tapu mutlaka önceden kontrol edilmeli

Mülkü satın almaya karar veren alıcılar öncelikle satıcı veya acenteden tapu istemeli. Aldıkları tapu bilgisiyle ilgili belediye ve tapu sicil müdürlüğüne giderek araştırma yapmak oldukça önemli. Aynı şekilde tapu üzerinde bulunan herhangi bir şerh olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Satışa elverişli mülkler için ilk önce satış sözleşmesi yapılmalı ve işlemler güvenle sürdürülmeli. En ufak şekilde yaşanacak güvensizlik halinde, ilgili satış sözleşmeleri ya da satış vaadi sözleşmesinin Noter nezdinde hazırlanması daha doğru olacaktır.

Korsan olarak hizmet verenleri asla tercih etmeyin!

Özellikle ilk kez mülk satın alacak kişiler bölgede uzun süredir faaliyet gösteren acenteleri tercih etmeli. Müşteri memnuniyeti odaklı çalışan acentelerin belirlenmesi, yaşanabilecek riskleri minimum hale getirecektir. En önemlisi gayrimenkul danışmanlığı almadan önce, ilgili firmanın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının araştırılması gerekiyor. Kayıt dışı emlakçılığın artış gösterdiği bu günlerde doğru acenteyi belirlemek tüketiciler açısından son derece önemli.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan