Bu köyde kadınların sözü geçiyor!
Trabzon'un Of ilçesi Uluağaç köyünde 15 yıl önce muhtarlık tarafından alınan kararla kadınların yük taşıması yasaklandı. Kararın uygulandığı köyde bir dönem yükleri taşıyan erkekler bu durumdan şikayete başlayınca 'işçi' formülü bulundu. Köyde son yıllarda bağ, bahçe ve çay işlerinde yük taşımacılığı için yevmiye usulü ile erkek işçiler çalıştırılıyor.
15 YIL ÖNCE KARAR ALINDI
Karadeniz'de bağ, bahçe işlerinde erkeklere göre daha fazla çalışan kadınlarla ilgili Trabzon'un Of ilçesi Uluağaç köyünde karar alındı. Muhtarlık tarafından 15 yıl önce alınan kararla kadınların yük taşıması yasaklandı. Kararda, Küreselleşen dünyada kadının bir araç olarak kullanılamayacağı gibi kadınlarımızın yük taşımamaları ve kötü muamele görmemeleri, eşleriyle eşit haklara sahip oldukları bilinmesi, kadın ve insan hakları beyannamesi gereği kötü muameleye izin verilmeyeceği, vuku bulması halinde cezai işlem yapılacağı ihtiyar heyeti tarafından karar altına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.
ERKEKLER ŞİKAYETÇİ OLDU
Kararın alınmasında yük taşıma sırasında oluşan kadınların bel ağrı şikayetleri etkili oldu. Kararla birlikte kadınlar özellikle çay tarımında yük taşımayı bıraktı, işler erkeklere kaldı. Kararın uygulandığı köyde bir dönem yükleri taşıyan erkekler bu durumdan şikayete başlayınca 'işçi' formülü bulundu. Köyde son yıllarda bağ, bahçe ve çay işlerinde yük taşımacılığı için yevmiye usulü ile Gürcü erkek işçiler çalıştırılıyor. Köyün kadınlarının kimileri sadece ev işlerini yapıyor kimileri de ilçede kamu kurumlarında İŞKUR aracılığı geçici işlerde çalışıyor.
'KÖY HALKI KARARI DESTEKLİYOR'
Uluağaç köyünde oturan Hüseyin Tarakçı, köy ihtiyar heyetinin aldığı kararın halen uygulandığını belirterek 'Erkekler ise çayları yabancı işçilere toplatıyor, onlara taşıtıyor. Karar kadınların yükünü hafifletti. Karadeniz kadınları çok çile çekiyor. Köy halkı alınan kararı sonuna kadar destekliyor dedi.
Kadınların sadece ev işi yaptığını söyleyen Yusuf Demircan da Çay bahçelerimizde kadınlara fazla bir iş yok. Karar sonucu çaylarımızı yabancı işçilere toplatmaya başladık. İşçiler çay toplama ve bahçe işlerini hallediyor. Hanımlarımıza burada sadece ev işi kalıyor. Yemek yapıyorlar. Başka bir şey yapmıyorlar diye konuştu.
'HANIMLARIN KIYMETİNİ BİLELİM'
Sabit Koçoğlu ise Emekliyim, hala çalışıyorum. Kadınlarımız işten bıktılar. Onları artık çalıştırmıyoruz. Kendi işimize bakıyoruz. Allah'a şükür ki kendi işimizi görebiliyoruz. Kadınları çalıştırmasınlar artık. Erkekler kendileri çalışsınlar. Hanımları artık yormasınlar. En son ölürken bile insan hanımının eline kalıyor. Kolun kırılsa hasta olsan sana hanım bakıyor. Hanımların kıymetini bilelim. Allah hanımlarımıza güç kuvvet versin. Allah bizlere de güç kuvvet versin ki onlara iş bırakmayalım ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.