Bu çılgınlık 400 yıl önce de vardı
İsveçli Riksbank yöneticisi ve Basel Komitesi Başkanı Stefan Ingves, fiyatı son 1 yılda neredeyse 20 kat artan Bitcoin yatırımcılarına tehlike uyarısında bulundu.
Kripto para birimi ismiyle sunulan Bitcoin için 'kripto bir şey olduğu kesin ama kripto para birimi demek yanlış' yorumunda bulunan Ingves, benzeri diğer varlıklarla birlikte Bitcoin hakkında da yüksek volatilite ve uluslararası düzenleyeciler ile merkez bankalarından açık bir destek almaması nedeniyle riskli yorumu yaptı. Ingves lale örneğini verdi.
"Lale soğanları ya da bir grup diğer emtialar fark etmeksizin, geçmişte bu denli revaçta olan şeylere bakıldığında, aslında tüm göstergelerin geleceğin anahtarı olduğu düşünülen bu ürünlerin karşısında olduğunu görürsünüz." diyen Ingves bundan ders çıkarılması gerektiğini belirtti.
Dünyanın ilk finansal balonu olarak değerlendirilen lale deliliği 17. yüzyılda öyle bir seviyeye ulaşmıştı ki değerli madde olarak Hollanda borsalarında dahi satılmaya başlamış ve lale bazlı sözleşmeler yapılmıştı.
Furyanın büyümesiyle pek çok kişi lale piyasasında yer kapmak için ticarete başlamış, açığa satış pozisyonu almış, loncalarda noter onaylı gelecek sözleşmeleri satılır, yetiştiriciler kendi spot satışlarını yapar hale gelmişti. Hatta mülk satışları dahi bulunuyordu.
Dönemin en popüler lale soğanı olan Viceroy ile iki buğday, dört çavdar yükü, dört semiz öküz, oniki semiz koyun, iki ton tereyağı, 500 kilo peynir, bir yatak, bir takım elbise ve gümüş bir kupadan sepetin alınabildiği belirtiliyor.
Laleler daha sonra sert bir düşüşe geçmiş ve balonu sönmüştü. Ingves sene başında 1000 dolar civarında olan Bitcoin'in 1 günde 4-5 bin dolara varan dalgalanmalar 15-20 bin dolara yükselmesinin güven vermediğini belirtiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.