Brezilya ile Çin'den dolara darbe
Venezuela merkezli bir haber kanalına göre , ikili ticaret kapsamında Çin'in ulusal para birimi yuan cinsinden alınan ödemenin doğrudan Brezilya realine çevrilmesiyle, ilk kez ulusal para birimleri kullanıldı.
Bank of China'nın Brezilya'daki şubesinden yapılan açıklamada ise finansal işlem "tarihi" olarak duyuruldu.
Açıklamada, işlemin, Çin'in Şangay kentinde temsilciliği bulunan "Eldorado Brasil" isimli şirketten kağıt hamuru alımı için yapıldığı kaydedildi.
30 Mart’ta kararlar alındı
Brezilya basınında konuya ilişkin çıkan haberde, diğer kağıt hamuru üreticisi Brezilyalı ihracat şirketlerinin de Çin ile yerel para birimi karşılığında ticaret yapacağı öne sürüldü.
Çin ile Brezilya, 30 Mart'ta, kendi aralarındaki ticarette, ABD doları yerine ulusal para birimleri yuan ve real kullanma konusunda anlaşmaya varmıştı.
Arjantin ve Bolivya da ticarette kendi para birimlerini kullanmıştı
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ile Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva, mayısta, ikili ve komşu ülkelerle ticarette ABD dolarının kullanılmaması için yeni bir mekanizmanın oluşturulması konusunda beraber çalışma sözü vermişti.
Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, ülkesinin Çin'e 1 milyar doları aşan ithalat ödemesini yuan ile yapma konusunda Çin ile anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Bolivya’da kararını 28 Temmuz’da duyurmuştu
Bolivya da 28 Temmuz'da, komşu ülkelerle ticarette ABD doları yerine, yuan kullanmaya başladığı duyurmuştu.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'in uluslararası ölçekli Yeni Kalkınma Bankası Başkanı eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, göreve başlar başlamaz şu ifadeleri kullanmıştı:
"Neden bütün ülkeler ticaretlerini dolara bağlı yapmak zorunda olsun ki? Neden kendi para birimlerimizle ticaret yapamıyoruz? Bunun dolar olduğuna kim karar verdi?" ifadelerini kullanmıştı.
Uzmanlar, Güney Amerika ve Karayipler'de, ticarette dolar yerine yuan kullanılmasının nedeni olarak, söz konusu ülkelerin "Çin ile daha güçlü bağlar kurmak istemeleri ve dolara olan bağımlılıklarını azaltma hedefi" olduğunu düşünüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.