Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.54
Gram Altın
2917.90
BIST 100
9232.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bozok'un seri üretimi başladı

Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için geliştirilen lazer güdümlü minyatür mühimmat Bozok'un seri üretimi başladı.
Bozok'un seri üretimi başladı
04 Haziran 2022 17:30:18
Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için geliştirilen lazer güdümlü minyatür mühimmat Bozok'un seri üretimi başladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, konjonktürel gelişmelerin de etkisiyle savunma sanayisi ürünlerine talebin her geçen gün arttığını söyledi.

Enstitü olarak mevcut projelere Ar-Ge, geliştirme ve mevcut ürünlere de yetenek kazandırma amacıyla yenilerinin eklendiğini ifade eden Okumuş, seyir füzesi SOM projesinde ROKETSAN`da seri üretim devam ederken füzenin değişik varyantlarına yetenek kazandırılmasına, alt bileşenlerin millileştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

1_331bc2bc59a1e09af194ea5e8da2c1a6.jpg

Proje kapsamında başarılı atışlar gerçekleştirildiği bilgisini veren Okumuş, "SOM-J`de önemli bir aşamaya geldik. F-16 atışlarımız başlamıştı. Hedefe angajman sağlayan atışlarımız da başladı. SOM-J, İHA`lardan da atılabilecek seyir füzesi olarak önemsediğimiz bir proje. Yakın zamanda orada çok önemli sonuçları göreceğiz, projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyleyebiliriz." dedi.

Hava-hava füzelerinin testlerinin devam ettiğini, bu yıl farklı test kampanyaları olacağını ifade eden Okumuş, "Seri üretimle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Gökhan projemiz başladı, ramjetli hava-hava füzemizle ilgili çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor." diye konuştu.

2_528b651e4922ce0199bb480c30d6a184.jpg

Güdüm kitlerine yeni yetenekler geliyor

Okumuş, güdüm kitlerinin operasyonlarda çok yoğun kullanıldığına işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ukrayna harekatında da mühimmat stoklarının ne kadar hızlı eritildiğini gördük. O açıdan güdüm kitleriyle ilgili de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yeni kabiliyetler kazandırılması, millilik oranlarının artırılması, başta lazer arayıcı başlık olmak üzere farklı arayıcı başlıklar üzerinde duruyoruz. HGK-82, HGK-83, kanatlı güdüm kitlerinde lazer ve diğer arayıcı başlıkların, farklı yeteneklerin, karıştırmaya karşı dayanıklı antenlerin olduğu, daha hızlı üretime yönelik iyileştirmelerin olduğu çalışmalarımız devam ediyor. Güdüm kitleri yüksek taşıma kapasitesine sahip yeni İHA`larımızın da silahları olarak kullanılacak."

3_34f5f308f80041e82ed8d96c97380a45.jpg

İHA odaklı mühimmat projelerinin de hızlı yol aldığını dile getiren Okumuş, modüler mühimmat ailesi Kuzgun projesine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kuzgun çok önemsediğimiz bir proje. Kuzgun`da önemli yol alıyoruz. Kuzgun`un değişik varyantları var: Serbest süzülen, turbojetli ve katı yakıtlı. Üçü de paralel olarak devam ediyor. Öncelikli olarak serbest süzülenin testleri tamamlanacak ve sipariş aşamasına oldukça yakınız.

Bir insansız deniz aracından ilk atışını yapacağımız Kuzgun`un katı yakıtlısıyla ilgili çalışmalara çok ağırlık verdik. Bu yıl içinde bir insansız deniz aracından Kuzgun`un atıldığını göreceğiz ve 2023 yılında turbo jetli modelinde de önemli aşamalar kaydedeceğiz. Kuzgun`un bir küçüğü dediğimiz Kayı`da da çalışmalar devam ediyor."

4_069a8fefd89b0da884f5562a60513bc8.jpg

Bozok`un etkisi ve menzili artıyor

Gürcan Okumuş, enstitünün ilk İHA mühimmatı olan ve kalifikasyonu tamamlanan Bozok`ta seri üretimin başladığını bildirdi.

Bozok`un delici harp başlığını geliştirdiklerini aktaran Okumuş, "Onunla ilgili bazı test atışlarımız olacak. Menzil uzatma ile ilgili çalışmalarımız var. Bozok`ta 15 kilometrenin üzerine çıktığımız atışlar oldu, bunu daha nereye getirebileceğimize bakıyoruz. Bozok`ta daha uzun menzili hedefliyoruz." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin