Bozdağ:Biden somut delillerin geldiğini kabul etti
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki görüşmede gündeme geldiğini belirterek, "Biz artık bundan sonra ikinci önemli adımın atılmasını bekliyoruz; o da geçici tutuklamanın yapılmasıdır. Umarız ki bu daha fazla ertelenmez, kısa sürede gerçekleştirilir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamındaki New York ziyaretine katılan Bozdağ, Türkiye'nin ABD'den Fetullah Gülen'in iadesi talebine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bozdağ, Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde özellikle FETÖ elebaşının iadesi konusunda Türkiye'nin talep, hassasiyet ve beklentilerini ifade ettiğini aktardı.
Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin daha önce Türkiye'nin ABD'ye 4 dosya gönderdiğini hatırlatan Bozdağ, geçici tutuklama talebinin ise 10 Eylül'de iletildiğini dile getirdi.
Türkiye'nin beklentisinin Gülen'in iadesi olduğunu vurgulayan Bozdağ, iade anlaşmasının uygulanmasını talep ettiklerini, anlaşma uyarınca mahkeme kararı çıkıncaya kadar kişinin tutuklanması gerektiğini anlattı.
Bu konuda takdir hakkı olmadığını ve başka maddelerle de irtibat kurulamayacağını bildiren Bozdağ, "Çünkü çok açık. Birtakım eksik belgeler, bilgiler varsa bunlar da istenebilir. Bu, tutuklamaya engel bir durum da oluşturmaz." açıklamasında bulundu.
Anlaşmanın 10'uncu maddesinin geçici tutuklama talebini içerdiğine değinen Bozdağ, taraf ülkelerden birinin suç işleyen kişinin bulunduğu ülkeden iade dosyası ulaşıncaya kadar geçici tutuklama talep edebileceği bilgisini verdi. Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:
"Biz Türkiye olarak 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü nedeniyle bunu gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütü'nün sevk ve idarecisi Fetullah Gülen'in geçici tutuklanmasını talep ettik. Çünkü Fetullah Gülen, 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsünün talimatını veren ve bunu Pensilvanya'dan sevk ve idare eden bir teröristtir. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup askerlerle bunlara eklenen diğer bazı askerler, müştereken darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu çok net şekilde ortadadır."
Fetullah Gülen'in örgütü ABD'den yönetmeyi sürdürdüğüne işaret eden Bozdağ, hiçbir hukuk devletinin, bir terör örgütünün devletin gözetimi altında sevk ve idaresine izin vermeyeceğini belirtti.
ABD'nin yetkili makamlarından, FETÖ'nün bu ülkeden yönetilmesine izin verilmemesini ve bu örgütün mensuplarının hukuk çerçevesinde hak ettikleri cezayı alması gerektiğini de ifade ettiklerini anımsatan Bozdağ, "O nedenle öncelikle 9'uncu maddenin işletilerek tutuklanması ve ayrıca darbe teşebbüsü nedeniyle de aramızdaki anlaşmanın 10'uncu maddesinin işletilerek geçici tutuklanmasını talep ettik." diye konuştu.
"Türkiye'nin kaygılarını anlıyorlar"Bozdağ, Amerikalı yetkililerin Türkiye'nin kaygıları hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine, "Ben, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını düşünüyorum." karşılığını verdi.
Tüm Türkiye'nin darbe teşebbüsünün arkasında FETÖ'nün bulunduğuna yönelik ittifak halinde olduğuna ve hiçbir olayda Türk halkının bu kadar görüş birliği sağlamadığına dikkati çeken Bozdağ, ABD yetkili makamlarının bu kabulün ne derece önemli olduğunu fark ettiklerini gördüğünü bildirdi.
Bakan Bozdağ, şunları söyledi:
"Ayrıca bizim gönderdiğimiz dosyalarda da Fetullah Gülen'in bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren örgütün elebaşı ve bu darbe teşebbüsünün sevk ve idarecisi olduğunu gösteren yeteri kadar bilgi, belge ve delil de mevcuttur. Yani afaki bir talep değil, somut delillerle donatılmış bir talebi biz ABD yetkili makamlarına ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini ifade ettiler. Terörist Fetullah Gülen'in terör örgütünün sevk ve idaresine engel olmak için geçici tutuklanmasının, iade maksadıyla tutuklanmasının son derece önemli olduğunun altını çizdiler. Sayın Biden da somut deliller geldiğini kabul etti, ifade etti. Biz artık bundan sonra ikinci önemli adımın atılmasını bekliyoruz; o da geçici tutuklamanın yapılmasıdır. Umarız ki bu daha fazla ertelenmez, kısa sürede gerçekleştirilir. Fetullah Gülen'in iade edilmemesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye devam etmesini sağlar."
Türkiye'de şu anda Amerikan karşıtlığında artış olduğunu anlatan Bozdağ, bunun en önemli nedenlerinden birinin Fetullah Gülen'in ABD'de yaşaması, Türkiye'nin iade talebine rağmen sürecin henüz Adalet Bakanlığından mahkemelere gönderilmemesi olduğunu kaydetti. Bu durumun, sanki ABD'de bu işle ilgili adımların gerekli hızla atılmadığı kanaatini uyandırdığını belirten Bozdağ, "Biz Türkiye'nin oyalanacak bir ülke olmadığını biliyoruz ve bunu ifade ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
FETÖ elebaşının iade edilmemesinin iki ülke arasında ilişkilerin daha da bozulmasına yol açacağı uyarısında bulunan Bozdağ, işin uzatılmadan sonuçlandırılmasının önemini vurguladı.
Bozdağ, Türkiye'nin son 10 yılda ABD'nin 10 iade talebinden 9'unu karşıladığını anımsatarak, şöyle konuştu:
"Biz sözlerimize, anlaşmalarımıza sadığız. Gereğini yaptık. Mahkemeler kararlarını verdi. ABD de bu kararı vermedi. Bu dosya, iade dosyaları içinde sağlamlık sırasına konulsun. ABD'nin şimdiye kadar başka ülkelerden istediği dosyaların tamamından daha sağlam bir dosyadır. Türkiye'nin bugüne kadar gönderdiği dosyaların tamamından daha sağlam, daha donanımlı dosyalardır; hem delil hem de hukuka ve sözleşmeye uygunluk bakımından. Eğer bu kadar net ve açık olan bir dosyada iade kararı verilmeyecekse o zaman hangi dosyada verilir, onu da anlamak mümkün değil."
"Kaçış arayışı içindeler"Fetullah Gülen'in iadesi konusunda ABD'ye bir ziyareti olup olmayacağı sorulan Bozdağ, "Benim Washington'a bir ziyaretim olacak. Henüz ABD Adalet Bakanlığından bir randevu talebimiz olmadı ama dönüşte, önümüzdeki hafta randevu talebemizi ABD yetkili makamlarına ileteceğiz." bilgisini paylaştı.
Bekir Bozdağ, "Gülen'in kaçma ihtimaline ilişkin uyarılarda bulundunuz mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Bizim geçici tutuklama talebimiz de var; iade üzerine. Biz orada da acil tutuklama talep etmiştik. Aynı şekilde orada da bunları çok açık şekilde ifade ettik. Fetullah Gülen'in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır. Bazı ülkelerde Fetullahçı Terör Örgütü mensupları uygun yerler arayışı içindeler. Buna dair bilgiler alıyoruz. Biz bunları ABD'li yetkili makamlara da ilettik. Onun için de tutuklanmasını talep ettik; kaçışı önlemek için."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.