Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
37.03
Gram Altın
3030.20
BIST 100
8908.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BOTAŞ'tan 4 milyar metreküplük LNG anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ'ın Shell ile imzalayacağı LNG anlaşmasıyla 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini belirtildi.
BOTAŞ'tan 4 milyar metreküplük LNG anlaşması
02 Eylül 2024 12:30:00
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ'ın Shell ile imzalayacağı LNG anlaşmasıyla 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini belirtildi.

Enerjide önemli bir iş birliği gelişti ve BOTAŞ, Shell ile LNG anlaşması imzalayacak. Böylece, yıllık 4 milyar metreküplük LNG Türkiye'ye gönderilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da "LNG Anlaşması İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, BOTAŞ'ın Shell ile imzalayacağı LNG anlaşmasıyla 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye'ye gönderileceğini bildirdi.

4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak

Bakan Bayraktar'ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

Bugün burada BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli sıvılaştırma doğalgaz anlaşması ile bir aradayız.

Yüzer platformumuz Türkiye'ye ulaştıktan sonra, günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak.

Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalanması programı çerçevesinde Shell Üst Yöneticisi Wael Sawan ile bir araya geldi.

BOTAŞ, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri haline geldi

Bakan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin doğalgaz serüveninden de şu sözlerle söz etti:

Şehirlerimizde ilk doğalgaz 1988 yılında Ankara'da kullanılmaya başladı. Yaklaşık yarım asrı aşan doğalgaz serüvenimizde bugün 51 milyar metreküplük tüketim ile Avrupa'nın en büyük dördüncü doğalgaz pazarına sahip bir ülke haline geldik. Bu yıl 50. kuruluş yılını idrak eden BOTAŞ, 2023 yılındaki 26,5 milyar dolarlık satışı ile Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri haline geldi.

Doğalgaz ülkemizin ekonomisi, sanayisi ve insanımız için hayati önemi var. Doğalgazı çok yoğun olarak kullanıyoruz. 2022 yılında doğalgaz için bir milat oldu. Doğalgaz 81 ile ulaştı. Şehirlerimizin havası temizlendi. Güçlü bir altyapı amaçlıyoruz. Bunun için önemli adımlar attık. Kendi kemimiz ve imkanlarımızla doğalgaz aramalarımıza başladık. Bugün dünyanın sayılı doğalgaz arama filolarından birine sahibiz.

7,5 milyon metrekübün üzerinde bir üretimiz var

2020 yılında Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz keşfini yaptık. Bu keşişten 3 yıl sonra Sakarya'dan doğalgazı evlerimize ulaştırdık. Günlük 7,5 milyon metrekübün üzerinde bir üretimiz var. Yani 3,2 milyon hanenin elektriğini kendimiz üretiyoruz. 15 ağustosta günlük üretim rekorunu kırdık.

Kendi gazımızı aradık, bulduk

Kendi gazımızı aradık, bulduk. İnşallah bundan sonra üretimimiz daha da artırmaya devam edeceğiz. Bu ay sonunda Sakarya Gaz Sahasında denizde adeta üretim üssü olan Yüzer platformumuz Türkiye'ye ulaşmış olacak. Türkiye'ye ulaştıktan sonra aktivasyon çalışmalarından sonra bu tesisimiz 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası'ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak. Yani 10 milyon metreküp üretim yapacak. Elbette denizlerdeki bu arama faaliyetleri güçlü altyapı oluşturma hedefimizin sadece bir kısmıydı.

34 ülke ile doğalgaz ticareti yapıyoruz

2 yer altı depolanma tesisimizde bugün 5,8 milyar metreküplük depolama kapasitesine ulaştık. Diğer taraftan uluslararası boru hattı projeler, yeraltı depolama tesisleri, gazlaştırma projeleriyle tedarik portföyümüzü çeşitlendirme konusunda önemli bir ivme kazandı. Bugün Türkiye kullandığı yıllık doğalgazın yarısını rahatlıkla sıvılaştırılmış LNG gemileriyle tedarik edebiliyor. Diğer ülkelerle anlaşmalarımız devam ediyor. Bugün 34 ülke ile doğalgaz ticareti yapıyoruz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme