Dolar (USD)
35.25
Euro (EUR)
36.83
Gram Altın
2963.72
BIST 100
9621.79
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bosna'nın denize erişimini engelleyen köprü tamamlandı

Hırvatistan'ın Çinli bir şirketle anlaşarak yapımına başladığı Peljesac Köprüsü birleşti. Köprü, Bosna Hersek'in denize girişini kapattığı için oldukça tartışmalı bir proje olarak öne çıkıyor.
Bosna'nın denize erişimini engelleyen köprü tamamlandı
29 Temmuz 2021 09:54:47
Hırvatistan'ın Çinli bir şirketle anlaşarak yapımına başladığı Peljesac Köprüsü birleşti. Köprü, Bosna Hersek'in denize girişini kapattığı için oldukça tartışmalı bir proje olarak öne çıkıyor.

Hırvatistan'ın Bosna Hersek toprakları tarafından ikiye bölünen kuzey ve güney toprakları, tartışmalı Peljesac Köprüsü'nün son parçasının eklenmesiyle birbirine bağlandı.

Osmanlı'dan sonra ilk kez oluyor

Denizcilik, Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Oleg Butkovic de Peljesac Köprüsü'nün, Hırvatistan'ın en önemli altyapı projesi olduğunu anımsatarak, 1699'da imzalanan Karlofça Anlaşması ile Dalmaçya kıyılarındaki Neum ve Sutorina şehirlerini Osmanlı idaresine bırakan Hırvatistan'ın, 300 yıl sonra ilk defa yeniden karasal bütünlük kazandığını ifade etti.

Adriyatik sahilinin önemli bir bölümünü elinde bulunduran Hırvatistan'ın, Komarna ile Brijesta arasında inşa ettiği 55 metre yüksekliğinde ve 2,4 kilometre uzunluğundaki köprünün Haziran 2022'de araç trafiğine açılması bekleniyor.

k2_a3a9321c9b3e6128a322680da48b881e.jpg

Hırvatistan tek taraflı adım atıyor

Bosna Hersek’in denize kıyısı olan tek şehri ve Hırvatistan'ın güney ve kuzey toprakları arasında engel olarak görülen Neum açıklarında inşa edilen Peljesac Köprüsü, Hırvatistan için tarihi ve stratejik önem taşıyor.

Köprü, Bosna Hersek ile Hırvatistan arasındaki sınırların kesin olarak belirlenmemiş olmasına rağmen Hırvatistan’ın tek taraflı adımlarıyla inşa ediliyor.

AB en büyük finansör

Avrupa Birliği'ne (AB) 2013 yılında tam üye olan Hırvatistan'ın toprak bütünlüğü açısından önemli olan köprünün en büyük finansörü AB olurken, Avrupa Komisyonu, köprü projesinin yüzde 85'ine denk gelecek 357 milyon avroluk kısmını karşılama kararı almıştı. Projenin toplam maliyetinin ise 420 milyon avro civarında olacağı belirtilmişti.

köprü_3fb49c70408c06c942442e9c59a4943b.jpg

Bosna Hersek karşı çıkıyor

Öte yandan, Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanovic, köprü yapımına başlayabilecekleri konusunda Hırvatistan'a herhangi bir "yeşil ışık" yaktıklarına dair belge bulunmadığını ifade etti.

Daha önceki çalışma grupları tarafından hazırlanan belgelerin geçerli olmadığına işaret eden Osmanovic, bu belgeler baz alınarak köprü inşa edilemeyeceğini kaydetti.

Osmanovic, iki ülke arasındaki karasuları sınırlarının da hala çözülmediğini hatırlatarak "Dolayısıyla bu sorunlar çözülmeden herhangi bir şey inşa edilemez. Bunu, köprü projesine bütçe ayıran Avrupa Komisyonu da bilmeli." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin