Bosnalı Sırp lider Dodik, Bosna Hersek Mahkemesinde ilk duruşmasında
Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından hakkında dava süreci başlayan Dodik, ilk duruşmaya katıldı.
Ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik, basına yaptığı açıklamada, kiril harfleriyle yazılmamasını sebep göstererek, iddianameyi "anlamadığını" söyledi.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Dodik, "Şahsıma karşı hiçbir hukuki dayanağı olmayan siyasi bir süreç başlatıldı. RS Başkanı olarak kendimi savunmaya devam edeceğim. Sirk halini alan süreçteki her duruşmaya katılacağım." ifadesini kullandı.
- Dodik, mahkeme salonunda olumsuz davranış sergiledi
Yerel medyada da Dodik'in mahkeme salonunda gösterdiği "çirkin" davranışlara ilişkin görüntüler yer alırken, Dodik'in bel ağrısını sebep göstererek hakim karşısında ayağa kalkmadığı görüldü.
Kişisel bilgilerini vermek istemeyen Dodik'in, hakime, suçlandığı maddelerin gerçekleştiği sırada "reşit olmadığını" söylediği de görüntülere yansıdı.
Bu arada Dodik'in yanı sıra aynı gerekçeyle yargılanan RS Resmi Gazete Müdürü Milos Lukic de mahkeme salonunda hazır bulundu.
RS Ulusal Meclisi (NSRS), haziranda Yüksek Temsilci'nin kararlarının, entitenin Resmi Gazetesi'nde yayımlanmaması yönünde karar almıştı.
Yüksek Temsilci Christian Schmidt ise NSRS'nin bu kararını iptal ettiğini ve yürürlüğe giremeyeceğini açıklamıştı.
Schmidt'in açıklamasına rağmen karar yürürlüğe girmişti.
- Bosna Hersek'te OHR ve Yüksek Temsilci
Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın getirdiği karmaşık siyasi yapının yanı sıra ülkede yine Dayton ile oluşturulan Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) ihtiyaç durumunda yasa çıkarabilecek yetkiye sahip.
OHR, uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetliyor. Yüksek Temsilcilik, ülkede faaliyet gösteren uluslararası kurumların etkinliklerini de koordine ediyor.
Birleşmiş Milletlere (BM) her yıl Bosna Hersek'teki gelişmeler ve sorunlarla ilgili rapor sunan Yüksek Temsilci, "Bonn yetkileri" olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çıkarabiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.