Bosna Hersek'e deniz engeli
HABER: ÖZLEM DOĞAN
Bosna’da 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaşta Boşnaklar Sırplar tarafından soykırıma uğratılırken Hırvatlar da boş durmadı, bu zulümde rol oynadı. Aradan yıllar geçmesine rağmen Müslüman Boşnakları sıkıştırmaya çalışan adımlar atan Avrupa’nın desteğiyle Hırvatistan, Bosna Hersek'in açık denize çıkışına engel olacak projesinde sona yaklaştı. Güney kesimi ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile birbirine bağlaması planlanan Peljesac Köprüsü'nün inşasının 2021 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Adriyatik sahilinin önemli bir kısmına sahip olan Hırvatistan bu köprüyle topraklarını birleştirirken, Bosna Hersek'in denize kıyısı bulunan tek şehri Neum ise Hırvatistan'ın güney ve kuzey toprakları arasında yer alıyor. Bosna, köprünün yapımına karşı çıkmış olsa da değişen bir şey olmadı. Hırvatistan’ın AB desteğiyle inşa ettiği Peljesac Köprüsü ulaşım ve taşımacılık alanında bir atılım mı yoksa stratejik olarak yapılan bir planın parçası mı? Tamamlanması Bosna Hersek’e neler kaybettirir? Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic konuya ilişkin ayrıntıları Milat’a anlattı.
Bosna’nın denizle ilişkisini kesiyorlar
Hırvatistan’ın Bosna’nın uluslararası sulara rahatça erişimini engellemeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic, “Hırvatistan, güney bölgesi olan Dubrovnik’i ana hatlarına bağlayacak olan ve bu bağlayıcılığı Bosna’nın Neum kentinden geçecek köprü ile ilgili olarak Bosna Hersek’le hiç bir şekilde ortak bir noktada buluşmaya çalışmadı. Sebepler çok ama birincisi Bosna’nın uluslararası sularla bağını koparmak. Bu bağlamda Avrupa Birliği’nin Hırvatistan’a arka çıkması Bosna’nın gelecek stratejilerini kötü etkiliyor. Eskiden Bosna’nın açık denizlere iki ulaşım yolu vardı. Biri İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Karadağ ile elinden alındı, şimdi ikincisi de Peljesac Köprüsü ile elinden alınmaya çalışılıyor” dedi.
Ulaşımdan çok stratejik atılım
Peljesac Köprüsü’nün görünürde Hırvatistan’ın Dubrovnik’e ulaşımı kolaylaştırmak olduğunu belirten Mulaosmanovic, “Aslında en kolay yol, iki ülke arasında bir anlaşmaya varılması olurdu. Ancak Hırvatistan’ın köprü kararı, rahat ulaşım ve taşımacılıktan çok stratejik bir atılım. Avrupa Birliği’nin İslamofobi ve mültecilikle ilgili çok büyük sorunları var ve bu onların içlerindeki ülkelere adil davranmalarını da etkiliyor. AB, Peljesac Köprüsü’nü potansiyel bir askeri ve sivil defans mekanizması olarak görüyor” diye konuştu.
Sırbistan gelecekte bu durumu kullanır
AB destekli Hırvatistan atılımını Bosna’nın bir tehdit olarak gördüğünü kaydeden Mulaosmanovic sözlerini şöyle noktaladı: “Şu an bu konu ilgilenmese de ileri tarihlerde bu köprü Sırbistan’ın Bosna Hersek karşıtı stratejilerinde olumlu bir rol oynayacaktır. Öncelikle, Hırvatistan ve AB, bizim açık sulara ulaşmamızın resmi haklarını görmezden geliyor. Ayrıca bu durum Bosna’nın liman ve gümrük yönetimini etkileyecek, ihracat-ithalatta özerk haklarımızı elimizden almış olacak.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.