Boş kalan tarım arazileri için yeni yol haritası
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha etkin kullanılması ve kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla önemli adımlar attı.
Ülke genelinde tarım arazisi yönetimi kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda, arazi toplulaştırma, büyük tarımsal ovaların korunması, arazi kullanım planlaması ve yönetimi, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, arazi edindirme, değerleme ve dağıtım, tarımsal çevre ve doğal kaynakların korunması gibi alanlarda çalışmalar yapıldı.
Türkiye'de 1961'den 2002'ye kadar süren arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlandı. 2003'ten bu yana toplulaştırılan alan 72,7 milyon dekara ulaşacak şekilde planlanıyor.
440 büyük ova sit alanı koruma altında bulunuyor
Ülkede 9,3 milyon hektarlık 440 büyük ova sit alanı koruma altında bulunuyor. Bu yıl içinde 24 büyük ova için çalışmalar tamamlandı ve onay aşamasına gelindi. Toplam ova sayısı 500'e çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.
Arazi kullanım planlaması ve yönetimi kapsamında su potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak çalışmalar yürütülüyor. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da toplam 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için çalışmalara başlandı. 2022'de başlatılan arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı
İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla yapılan değişiklikle, Bakanlık tarafından 2024 ve 2025 yıllarında tespit edilecek arazilerin kiralanması sağlanacak.
Topraksız veya az topraklı çiftçilere hazine arazileriyle topraklandırılması kapsamında 2023'e kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı.
Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla hazırlanan Nitrat Eylem Planı'nda, arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimlerine dair tedbirler yer alıyor. Plan, gelecek yıldan itibaren uygulanacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.