Borrell: İslami terör diye bir ifade kullanılamaz
İspanya'nın Barselona kentinde video konferans ile düzenlenen Akdeniz İçin Birlik (UpM) 5. Bölgesel Formu sonunda yapılan ortak basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, terör faaliyetlerinin İslam dini ile isimlendirilmesine karşı çıktı.
Borrell, bir soru üzerine, "Terör saldırılarını yapanlar Fransa'da, Almanya'da, Avrupa'da doğmuş kişilerdir. Nesilleri de Kuzey Afrika'dan değil, Kafkasya gibi dünyanın farklı yerlerinden geliyor. Fransa ve Avusturya'da son dönemde meydana gelen terör saldırılarında sebep sonuç ilişkisi aranmamalıdır. Akdeniz'deki sosyo-ekonomik farklılıklarla bağlantılı bir konu değildir." ifadelerini kullandı.
"İslam bir dindir ve terörizmle hiçbir alakası yoktur." diyen Borrell, "Terörist faaliyetleri İslam'dan ayırmak gerekiyor. 'İslami terör' diye bir ifade kullanılamaz." diye konuştu.
Diğer yandan Akdeniz'in kuzeyi ile güneyi arasındaki sosyo-ekonomik farkın arttığına dikkati çeken AB Yüksek Temsilcisi, "Akdeniz'in kuzeyi güneyine nazaran 16 kat daha zengin ve bu azalmıyor, tam tersine artıyor. Birçok sorun da bundan kaynaklanıyor." dedi.
UpM'nin organize ettiği forumun "Akdeniz'deki mevcut sorunlara çözüm bulmak için değil, Akdeniz ülkelerinin yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik projeler yaratmak için olduğunu" vurgulayan Borrell, şöyle devam etti:
"Elimizde sihirli bir değnek yok ve yapacak çok şey var. Olsa 25 yılda zaten yapardık. İlişkilerimizi güçlendirecek bir planı kısa zamanda açıklayacağız. Ama kimse mucize olacak bir planı beklemesin. Pandemi ile birlikte Akdeniz için bazı fırsatlar da çıktı. Avrupa, endüstrisi ve ilaç sanayisi gibi dalları daha yakınında bulmak istiyor. Dün stratejik olmayan bazı ürünler bugün daha önemli. Akdeniz'de çözüm sadece kuzeyin güneye yardımıyla olmaz, ticari ilişkileri de güçlendirmek gerekiyor."
Borrell, "AB, Türkiye'ye yaptırım kararı alacak mı?" şeklindeki bir soruya ise "Buna cevap veremem. Gelecek AB Konseyi toplantısını beklememiz gerekecek. AB'nin alacağı kararı önceden açıklayamam." yanıtını verdi.
Öte yandan UpM toplantısı sırasında Kovid-19 ile ortak mücadele konusunun da gündeme geldiği ve bazı AB ülkelerinin fazla aşılarını kendilerine yakın olan, daha fakir ülkelere vermeyi vadettiği bildirildi.
İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, "İspanya, tüm vatandaşlarını aşılamak için fazla miktarda aşı satın aldığından, buna en çok ihtiyaç duyabilecek, komşu ülkelerden başlayarak diğer ülkelere tahsis edeceğimiz bir miktara sahip olacaktır." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.