Bomba iddia: İtalyanlar Türk SİHA'larıyla ilgileniyor
Milatgazetesi.com / ÖZEL
İngiltere merkezli Middle East Eye gazetesi, İtalya'nın Türkiye'de üretilen insansız hava araçları ile ilgilendiğini yazdı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik haberler yapan kuruluş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giargia Meloni'nin görüşmesinin ardından sürpriz gelişmeler olduğunu yazdı.
Gazetenin haberine göre, Türk yetkililer tarafından hazırlanan raporda, Meloni'nin Türkiye'nin silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) satın almak istediği belirtildi.
İtalya, halihazırda ABD yapımı MQ-9 Reaper İHA'ları kullanıyor. Haliyle bu haber şaşkınlığa neden oldu. İtalyan kaynaklar ise konuya temkinli yaklaşıyor, ancak konuyla ilgili gazeteciler tarafından İtalya Başbakanlığı ile savunma bakanlığına gönderilen sorulara henüz cevap verilmediği belirtildi.
İtalya’nın askeri raporuna girdi
Öte yandan İtalya, MQ-9 Reaper dronlarını yükseltmeyi planlıyor. Bununla birlikte, İtalya'ya ait bir askeri raporda, Bayraktar TB2'deki gelişmelere yer verildi. Army 4.0 başlıklı raporda, ilerleyen yıllarda savaşların nasıl görüneceğini belirtmek için iki kez TB2'nin fotoğrafları kullanıldı. Bu İtalya'nın TB2'ye ilgi duyduğunu gösterdi. Aynı raporda, İtalya ordusunun, düşman topraklarında 70-150 km içeri girerek 'temassız ve derin manevralar' yürütmek için yeni yeteneklere ihtiyacı olduğu belirtildi. Bu amaçla "elektronik harp, silahlı ve silahsız insansız hava araçları ve hassas mühimmat birleştirilmelidir'' denildi. Bayraktar TB2'nin Libya ve Dağlık Karabağ'daki performansı örnek gösterilerek, akıllı mühimmat yetenekleriyle taktiksel avantaj sağladığına da dikkat çekildi.
‘Türk İHA’ları iyi bir çözüm’
Avrupa Politika Analizi Merkezi'nden (CEPA) Federico Borsari, İtalya'nın istihbarat, gözetleme ve keşif yeteneklerini genişlettiğini ve Türk İHA'larının bazı uyarılarla da olsa iyi bir çözüm sunabileceğini söyledi.
Borsari, "Genel olarak, Türk insansız hava araçları, İtalya'nın istihbarat, gözetleme, hedef belirleme ve keşif yeteneklerini daha ucuz platformlarla genişletmesine yardımcı olabilir. Tabi bu, seçilen insansız hava aracının türüne de bağlı. Örneğin TB2, Akıncı'dan oldukça farklı" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.