Boeing'i ifşa eden eski kalite müdürü John Barnett ölü bulundu
32 yıl boyunca ABD'nin önde gelen uçak üreticisi Boeing'de kalite müdürü olarak görev yaptıktan sonra 2017'de emekli olan John Barnett, ölümüne kadar geçen süreçte, şirketin iç işleyişiyle ilgili kritik bir davada ifade veriyordu.
Boeing yaptığı açıklamada Barnett'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirirken Barnett'in 32 yıl boyunca şirkete hizmet ettiğini söyledi.
Barnett, 2010'dan itibaren, özellikle uzun mesafeli rotalarda kullanılan modern bir yolcu uçağı olan 787 Dreamliner'ın üretildiği North Charleston fabrikasında kalite müdürü olarak görev yapıyordu.
Uçaklara standartların altında parçalar takıldı
Ancak, Barnett'in şirket aleyhine ortaya attığı iddialar dikkat çekiciydi. 2019'da BBC'ye verdiği röportajda, işçilerin baskı altında uçaklara standartların altında parçalar taktığını ve oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar yaşandığını iddia etti.
Barnett, işçilerin parçaların takibini sağlamak için gerekli prosedürleri takip etmediklerini ve kusurlu parçaların kaybolmasına izin verdiklerini belirtti. Hatta bazı durumlarda, hurda olarak kabul edilen parçaların bile uçaklara takıldığını ileri sürdü. Şirketin acil durum oksijen sistemleri üzerinde yapılan testlerin yüzde 25'lik bir arıza oranı gösterdiğini iddia etmesi, her dört uçaktan birinin gerçek bir acil durumda çalışmayabileceği anlamına geldiğini ortaya koydu.
ABD Federal Havacılık İdaresi inceleme yaptı
Barnett, endişelerini yöneticilere ilettiğini ancak herhangi bir önlem alınmadığını belirtti. Bu iddialar, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan bir inceleme tarafından kısmen doğrulandı.
Barnett, emekli olduktan sonra şirkete karşı uzun süreli bir yasal mücadele başlattı. Ancak, şirket tarafından reddedilen suçlamalar nedeniyle kariyerinin zarar gördüğünü ve itibarının zedelendiğini öne sürdü.
Barnett'in ölümü, şirketin üretim standartlarının ve güvenliğinin yoğun bir inceleme altında olduğu bir döneme denk geldi. Bu durum, özellikle Boeing'in ana tedarikçisi Spirit Aerosystems ile birlikte, şirketin üretim süreçlerindeki sorunların geniş bir şekilde ele alınmasını gerektiriyor.
John Barnett'in ölümü, hem Boeing hem de havacılık endüstrisindeki üretim standartları ve güvenlik konularıyla ilgili derinlemesine bir tartışma başlattı.
Boeing çalışanları: Uçaklar hazır değil
Ayrıca, bir Al Jazeera çalışanı gizli bir kamerayla ABD Güney Carolina'daki bir Boeing fabrikasını ziyaret etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre gazeteci, çalışanlara kendi montajını yaptıkları uçaklarla uçmaya hazır olup olmadıklarını sordu. Boeing çalışanlarından oluşan 15 kişiden 10'u uçakların hazır olmadığını söyledi. Aynı fabrika çalışanları, yönetimin üretim sorunlarının yüzde 90'ını görmezden geldiğini de ifade etti.
Kaynak: Haber7
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.