BM'nin gözleri kapalı
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA
Yüzyıllardan bugüne kadar İslam coğrafyasında kan hiç durmadı. Güçlü devletler, zengin yer altı kaynaklarını bulunan ülkeleri sömürmek için savaşı tercih etti. Dünyada barışı sağlamak için kurulduğu söylenen Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar ise bu savaşlara seyirci kaldı. BM'lerin uygulamalarını Milat'a değerlendiren Dış İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, "BM'de Veto hakkı olan devletler istedikleri gibi savaş açıyor, istedikleri gibi barış sağlıyor. Filistin, Myanmar, Bosna, Suriye, Mali, Irak gibi Müslüman sayısının fazla olduğu ülkelerde kan hiç durmuyor. BM adaletsizliğini yok etmek için İslam dünyanın birlik olması gerekiyor" diye konuştu.
Müslümanlar savaş altında
Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda savaşın hiç bitmediğini belirten Köni, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Myanmar'ın (Burma, Birmanya) Arakan bölgesinde ordunun ve polisin koruduğu Budist grupların başını çektiği saldırı ve cinayetlerin ardından tehcir edilen ve evleri yakılan Müslümanların problemleri sürüyor. BM, Bosna'da 1992 Nisan Ayı'nda başlayan Sırp saldırılarına sessiz kalanların, 1994'ten sonra Boşnaklar gidişatı kontrol etmeye başladıklarında hemen harekete geçmelerine de sessiz kaldı. Çin'in Sincan Uygur Özer Bölgesi'nde gerçekleştirdiği kanlı saldırılar karşısında BM aynı şekilde aciz kaldı. Sırpların Bosna-Hersek'te gerçekleştirdikleri katliama kapı araladığı bilinen BM, terör devleti İsrail'in işlediği savaş suçlarını da hep öteledi."
Galip devletler kurdu
Birleşmiş Milletlerin 2. Dünya savaşında galip çıkan devletlerin kurduğu bir kurum olduğu hatırlatan Dış İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, "BM içinde veto yetkisi olan devletlerin sözü geçiyor. Günümüz dünyasında Almanya, Japonya, Türkiye gibi güçlü aktörler olmasına rağmen bu ülkelerin sözü geçmiyor. Veto hakkı olan devletler istedikleri gibi savaş açıyor, istedikleri gibi barış sağlıyorlar" dedi.
Suriye'ye gözleri kapalı
Uluslararası kuruluşların Suriye konusunda yapacakları çok şey olmasına rağmen tepkisiz kalmayı tercih ettiklerini anlatan Köni, "Bekle gör politikası izliyorlar. Bu tavırla barış sağlanmaz. BM'ler bir dünya devleti olarak düşünülebilir. Silahı, finansı var. İçinde sağlık örgütü, insan hakları örgütü bulunuyor. Ancak bunlar sadece belli ülkelerin elinde" diye konuştu.
Üyeler devletler şikayetçi
BM'ler üyesi ülkelerin, sadece veto hakkı devletlerin söz sahibi olmasından şikayetçi olduğunu ifade eden Koni, "Üye ülkeler uluslararası hukuka göre yönetiliyor. Ancak hukuk belli ülkelerin tek elinde. İslam coğrafyasında her gün kan akarken kimsenin sesi çıkmıyor. ABD'de bir saldırı olsa BM hemen devreye giriyor. Bu açıkça ikili uygulamadır. Fransa Mali'ye saldırıyor. Sebep Müslümanlığın gelişmesi. Bu müdahaleye bir de ödül veriliyor" şeklinde konuştu.
Başbakan'ın eleştirileri
"Medeniyetler ittifakı noktasında tüm dünyaya sesleniyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "BM çatısı altında sormak istiyorum. BM Güvenlik Konseyi acaba dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Burada 3 kıtayı görüyoruz. Dini noktada 5 üye dünyadaki tüm inanç gruplarını temsil ediyor mu, asla temsil etmiyor. Sureyi problemi niye halledilmiyor, iki üye bu işe hayır dediği için halledilmiyor. Madem ki dünya barışına hizmet için kurulmuştur o zaman BM'nin yeniden şiddetle reforma ihtiyacı vardır. Bunu çözeceğiz. Son olarak Filistin'in gözlemci üye sıfatı ile BM genel kurulunda oylanması tarihi bir başarıdır. Bu desteği veren tüm ülkeleri gönülden alkışlıyorum zira dünya barışı adına bu bir kırılma noktasıdır" ifadelerini kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.