Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2981.60
BIST 100
9045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BMGK'nın Gazze tasarısında dikkat çeken ateşkes adımı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 99. maddenin işletilmesinin ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze ile ilgili tasarıları dördüncü kez reddetti.
BMGK'nın Gazze tasarısında dikkat çeken ateşkes adımı
22 Aralık 2023 07:38:30
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 99. maddenin işletilmesinin ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze ile ilgili tasarıları dördüncü kez reddetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield: Gazze İçin Yeni Karar Tasarısı Üzerinde Çalışmalar Sürüyor

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Birleşik Arap Emirlikleri'nin sunduğu Gazze karar tasarısı üzerindeki çalışmalara dair BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleriyle yaptığı kapalı oturumun ardından açıklamalarda bulundu. Greenfield, tasarının ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlamayı amaçladığını ve bu doğrultuda yapılan değişikliklerle tasarıyı desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

Çatışmalara ara talebi kalktı

Oylamanın dördüncü kez ertelendiği belirtilen açıklamada, ilk tasarıda bulunan "çatışmalara ara verilmesi" talebinin yerini "acil adım atılması" ve sürdürülebilir çatışma sonlandırma koşullarının oluşturulması çağrıları aldı. Bu değişiklikler, tasarının insani yardımların güvenli ve kesintisiz erişimini hedeflediğini vurgulandı.

Koordinatör atanacak

İlk tasarıda eleştirilen BM Genel Sekreteri'nden yardımların denetlenmesi için mekanizma kurulması talebi, yeni tasarıda, Gazze'deki sivil topluma yardımların ulaşımını hızlandırmak amacıyla Genel Sekreterin Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atanması öngörüldü. Bu koordinatör, insani yardımların türünü teyit etme, sevkiyatı kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve teyit etme görevlerine sahip olacak.

İhtiyaç sahiplerine ulaştırılacak

Tasarıda, Gazze'ye temel gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi servislerin dahil olduğu yardımların "yeterli miktarlarda aktarılması" vurgulanarak, sivil halka sapma olmadan ulaştırılması gerektiği belirtildi. Yardımların dağıtımı için gerekli yakıtın sağlanması talep edilirken, hastaneler, tıbbi tesisler, okullar, ibadet alanları ve BM tesisleri ile personeli, tıp personeli ve araçlarının uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde korunması gerektiği ifade edildi.

İlk 20 gün içinde bilgi verilecek

Tasarıda yer alan BM Genel Sekreteri'nin Gazze'ye yardımların sevkiyatını hızlandırmak için atanacak koordinatörün, BMGK'ye çalışmaları hakkında ilk 20 günün ardından bilgi vermesi talep edildi. Ayrıca, taraflara koordinatörle iş birliği çağrısı yapıldı. Bu değişikliklerle birlikte, tasarının Gazze'deki insani yardımların erişimini iyileştirmeyi ve sivilleri korumayı hedeflediği anlaşılmaktadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme