BM'den 'Myanmar' uyarısı
BM Güvenlik Konseyi, kapalı oturumda darbe sonrası ülkede yaşanan gelişmeleri ele alırken, Christine Schraner Burgener de bölgeye ziyaretinin ardından Konseyi bilgilendirdi.
AA muhabirinin ulaştığı, Burgener'in kapalı oturumdaki konuşma metnine göre, özel temsilci, darbenin ardından Myanmar'da durumun her alanda kötüye gittiğine dikkati çekti.
Artan gerginliğin ve şiddetin etnik bölgelerdeki çatışmaları yeniden canlandırdığını ifade eden Burgener, şubattan beri ülke içinde 20 bin kişinin yerinden edildiğini, 10 bin kişinin ise komşu ülkelere kaçtığını tahmin ettiklerini belirtti.
Ülkedeki mevcut yoksulluk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile siyasi krizin, açlık ve çaresizliği hızla artırdığına işaret eden Burgener, gelecek 6 ayda 3,4 milyon kişinin açlık çekme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
Ordunun ölümcül güç kullanımına, göstericilerin ise demokrasi yanlısı gösterilerine devam ettiğine dikkati çeken Burgener, devlet yönetiminin durma noktasına gelebileceği uyarısı yaptı.
Burgener, "Artan gerginliğin şu an önlenememesi uzun vadede Myanmar'ın komşularına ve bölgeye çok daha pahalıya mal olacak." ifadesini kullandı.
Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Darbe karşıtı protestoların başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin göstericilere silahlı müdahalesi sonucu 759 kişi hayatını kaybetti.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.