BM: Myanmar'da insanlık suçu cinayetler işlendi
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 46'ıncı oturumunda konuştu.
Uluslararası topluma Myanmar halkına yardım için harekete geçme çağrısında bulunan Andrews, "Myanmar halkının yalnızca destek sözlerine değil, aynı zamanda destekleyici eyleme de ihtiyacı var." dedi.
Andrews, Myanmar'da askeri cuntanın darbe karşıtı en az 70 kişiyi öldürdüğünü, insanlığa karşı suç teşkil edebilecek cinayetler, işkence ve zulüm işlediğini aktardı.
Cuntaya çok taraflı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunan Andrews, yaptırımlara, bu yıl gelirleri 1 milyar dolara ulaşacak olan orduya ait Myanmar Petrol ve Gaz İşletmesi'nin de dahil edilmesi çağrısı yaptı.
Özel Raportör Andrews ayrıca, ülkelerin Myanmar'a uluslararası silah ambargosu uygulayabileceklerini belirterek, "Çünkü Myanmar halkı çaresiz durumda." ifadesini kullandı.
Myanmar'da askeri darbe
Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Türkiye, darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.
Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde en az 60 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişinin tutukluluğu sürüyor.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları devam ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.