BM'den Mocha Kasırgası'nın etkilediği Myanmar için 333 milyon dolarlık yardım çağrısı
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı açıklamaya göre, felaketten en çok etkilenen Arakan, Chin, Magway, Sagaing ve Kachin bölgelerindeki savunmasız insanlar için kullanılmak üzere yardım çağrısında bulunuldu.
Bu çağrı, 2023 Myanmar İnsani Müdahale Planı'ndan kasırgadan etkilenen bölgelerdeki mücadeleyi desteklemek için yönlendirilen 211 milyon dolar tutarındaki öncelikli faaliyetleri ve kasırgadan etkilenenlere yönelik destekler için 122 milyon doları içeriyor.
Toplam 333 milyon dolar tutarındaki çağrıyla desteklenmesi planlanan 1,6 milyon kişi arasında evlerini kaybedenler, sağlık hizmetlerine ve temiz suya erişimi olmayanlar, gıda güvenliği olmayan veya yetersiz beslenenler, kamplarda yaşayan yerinden edilmiş kişiler ile kadınlar, çocuklar ve engelli insanlar yer alıyor.
BM Myanmar İnsani Yardım Koordinatörü Ramanathan Balakrishnan, kasırganın ülkenin en fakir bölgelerinden birinde yaşandığını, bu bölgelerde doğal felaket öncesinde de büyük ihtiyaçlar olduğunu belirtti.
Bölgede muson yağmurları öncesinde ihtiyaç sahibi kişilere yönelik genişletilmiş yardımları desteklemek için bağışçılara ihtiyaç olduğunu kaydeden Balakrishnan, "Eğer ek yardımların dağıtımı için kaynaklarımızı artıramazsak, kasırgadan etkilenenler uzun ve perişan bir muson dönemi geçirecek." ifadelerini kullandı
14 Mayıs'ta yaşanan Mocha Kasırgası, Bangladeş ve Myanmar'ın Bengal Körfezi kıyısındaki bölgeleri etkilemişti.
Şiddetli yağmur ve sele yol açan 5. kategori olarak belirlenen Mocha Kasırgası nedeniyle Myanmar'ın batı kıyısındaki Arakan eyaletinde "acil durum" ilan edilmişti.
Bangladeş ve Myanmar'da kasırga nedeniyle sahil kesimlerindeki yüz binlerce kişi tahliye edilmiş, halka, sahil bölgelerinden uzak durmaları çağrısı yapılmıştı.
Bangladeş'te de tahliye edilenlerin sayısının 700 bini geçtiği tahmin ediliyor.
Kasırganın vurduğu bölgelerde, 10 binden fazla evin zarar gördüğü, elektrik ve internet erişiminin kesintiye uğradığı, su şebekelerinin zarar gördüğü, çatıların uçtuğu, ağaçların devrildiği öğrenilmişti.
Myanmar'da 2008'deki Nargis Kasırgası'nda 135 bin kişi yaşamını yitirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.