Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.20
Gram Altın
2469.57
BIST 100
10866.2
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BM'den derhal İmran Hanı serbest bırakın çağrısı

BM'den Pakistan'a eski Başbakan İmran Han'ı derhal serbest bırakma çağrısı
BM'den derhal İmran Hanı serbest bırakın çağrısı
02 Temmuz 2024 11:56:46
BM'den Pakistan'a eski Başbakan İmran Han'ı derhal serbest bırakma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han'ın "keyfi" şekilde cezaevinde tutulduğunu ve bu durumun uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek, Han'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Grup, Han'ın tutukluluğunun siyasi gerekçelerle ve seçimlere katılımını engellemek amacıyla yapıldığını savundu.

Ayrıca açıklamada, Han'a karşı yöneltilen suçlamaların yasal bir temele dayanmadığı vurgulandı ve bu suçlamaların keyfi bir şekilde ortaya atıldığı ifade edildi. BM, Han'ın özgürlüğünden keyfi olarak mahrum bırakılmasına ilişkin koşulların bağımsız bir şekilde soruşturulmasını talep ederken, Pakistan'dan Han'ın haklarının ihlal edilmesinden sorumlu olanlara karşı gerekli önlemleri almasını istedi.

ABD'den Pakistan'a "insan haklarına saygı" çağrısı

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı da Pakistan'a, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, barışçıl toplanma özgürlüğü ve din özgürlüğü gibi temel insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Ancak, bu durumun Pakistan'ın iç meselesi olduğu vurgulandı.

İmran Han, devlet sırlarını ifşa etmek ve yasa dışı evlilik yapmak gibi suçlamalarla yargılanıyor ve bu nedenle 5 Ağustos 2023'ten bu yana cezaevinde bulunuyor.