BM Yüksek Komiseri Türk'ten Sudan'daki taraflara "masaya dönün" çağrısı
Türk, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Sudan halkının çok fazla acıya katlandığını, yaşanan bu çatışmaların yalnızca kişisel çıkarlardan doğduğunu belirtti.
"Çatışmanın sorumluları, sivil halkın sadece barışçıl bir yaşam istediğini anlamıyor mu?" ifadelerini kullanan Türk, çatışmaların genel olarak başkent Hartum'un yoğun nüfuslu bölgeleri ve başka şehirlerdeki yerleşim bölgelerinde yaşandığına değindi.
Türk, geniş alanda etkili olabilen silahların kullanımı da dahil, hava saldırıları ile top atışlarının sivilleri ölüm ve yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktığını kaydetti.
Çatışmaların sürdüğü 4 gün içerisinde 185 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1800 kişinin yaralandığını anımsatan Türk, Sudan'daki çatışmaların ve düşmanlıkların derhal durdurulması ve Sudan ordusu ile paramiliter HDK'nın müzakere masasına dönmeleri için çağrıda bulundu.
Türk, "Sudan'da binlerce sivil evlerinde mahsur kaldı. Çatışmalardan korunmak için evlerinde kalanlar, elektrik olmadan yaşıyor, yiyecek, içme suyu ve ilaçların bitmesinden endişe ediyor." ifadelerini kullandı.
Çatışmanın taraflarına, sivillerin yanı sıra okullar ve hastaneler gibi sivil altyapıların korunmasını sağlamak için uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerinin hatırlatılması gerektiğini vurgulayan Türk, bu yükümlülüklere saygı gösterilmesinin öneminin altını çizdi.
Türk, Sudan ile ilgili tecavüz girişimi raporları karşısında ise dehşete düştüğünü kaydetti.
Raporda diğer ihlallerin de yer aldığına değinen Türk, BM Dünya Gıda Programı'ndan 3 personelin öldürülmesi de dahil, sivillerin öldürülmesine ilişkin hızlı, kapsamlı ve bağımsız soruşturmalar yürütülmesi çağrısında bulundu.
Türk, "Yalnızca birkaç hafta önce Sudan, sivil yönetimi yeniden tesis edecek bir anlaşma için doğru yolda ilerliyor gibi görünüyordu. Ülkede sağduyu galip gelmeli ve tüm taraflar gerilimi azaltmak için harekete geçmeli. Sudan halkının ortak çıkarları her şeyden önce gelmeli." değerlendirmesinde bulundu.
Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.
Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'daki çatışmalarda can kaybının 185'e ulaştığını, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.