BM Yüksek Komiseri: "Soykırımın yasaklanması uluslararası hukukun sıradan bir kuralı değildir"
Türk, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 75. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantının açılışında konuştu.
Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin ciddi ve önemli bir belge olduğunu vurgulayan Türk, BM tarihindeki bu ilk insan hakları sözleşmesinin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin hemen öncesinde kabul edildiğini hatırlattı.
Türk, "Yetmiş beş yıl sonra, iki temel anlaşma birbiriyle derinden bağlantılı olmayı sürdürüyor. Soykırımın yasaklanması uluslararası hukukun sıradan bir kuralı değildir. Bu, tüm insanlık ile ülkelerin, her zaman ve istisnasız uyması gereken en önemli prensiptir. Sözleşme, tüm devletleri ve insanları dikkatli olmaya çağırırken, soykırımın önlenmesi ve cezalandırılması için harekete geçilmesini talep ediyor." ifadelerini kullandı.
"Hesap verebilirlik de soykırımı sona erdirmede merkezi bir öneme sahip"
Soykırımın sıklıkla siyasi liderlerin ve diğer kamuya mal olmuş kişilerin, hedeflenen topluluklardaki insanları insanlıktan çıkaran ve "şeytanlaştıran" açıklamalarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Türk, sosyal medyadaki dezenformasyon kampanyalarının bu ifadeleri daha da güçlendirebileceğini söyledi.
Türk, soykırım konusunda "sorumluluğun" önemine dikkati çekerek, "Sadece mağdurlar için adalet sağladığında değil, aynı zamanda hesap verebilirlik de soykırımı sona erdirmede merkezi bir öneme sahip. Cezasızlık soykırımın kolaylaştırıcısı, sorumluluk ise düşmanıdır. Hem Soykırım Sözleşmesi hem de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıl dönümünü kutladığımız şu günlerde, daha insani ve barışçıl bir dünya vizyonuna destek olacak şekilde hareket etmek büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.