BM yetkilileri Bhasan Char Adası'nı inceledi
BMYYK Yüksek Komiser Yardımcıları Raouf Mazou ve Gillian Triggs Bhasan Char Adası’nı ziyaret etti.
Ziyarete ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan BMMYK’nin Bangladeş'teki kamu bilgilendirme yetkilisi Louise Donovan, BM yetkililerinin adaya martta yaptıkları ilk ziyarete atıfta bulundu. Donovan, ilk ziyarette elde edilen bulgulara da dayanarak, BM'nin adadaki mültecilerin halihazırda insani yardımlara ve korumaya ihtiyaç duyduğunu açıkça kabul ettiğini belirtti.
Donovan, Bhasan Char Adası’nda kalan mültecilere yönelik gelecekte izlenecek adımlarla ilgili de Bangladeş hükümetine görüşme önerisinde bulunduklarını dile getirdi.
Adayı ziyaret eden BMMYK yetkilileri ile konuşan ve ismini vermek istemeyen bir mülteci, geçim sıkıntısı yaşadıklarını, balık avlamalarının bile yasaklandığını ve kendilerini hapiste gibi hissettiklerini söyledi.
BMMYK’den yapılan açıklamada da dünkü ziyaretin ardından Bangladeş Deniz Kuvvetleri mensuplarının, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu mültecileri cop kullanarak yaraladığı iddialarına değinilerek yaralanan mültecilerin durumundan endişe duyulduğu vurgulandı.
BMMYK yetkililerinin bugün de Cox Bazar’daki mülteci kamplarını ziyaret etmesi bekleniyor.
Bangladeş polisi, nisan başlarında adadan kaçmaya çalışan 29 kişiyi gözaltına almıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeş güvenlik güçlerini ada sakinlerine işkence yapmakla suçlayarak hükümete konunun soruşturulması için baskı yapmıştı.
BM ile Dakka yönetimi, BM heyetinin adayı ziyaret etmesi konusunda 13 Mart’ta anlaşmaya varmıştı. 17 Mart’ta BM heyeti tarafından adaya ilk ziyaret yapılmıştı.
Bangladeş bugüne kadar yaklaşık 13 bin Arakanlıyı Bhasan Char’a gönderdi.
Müslümanların Bhasan Char'a yerleştirilmesi tepkilere yol açmıştı
Arakanlı Müslüman mültecilerin, Cox's Bazar bölgesindeki kamplardan, 100 bin kişiyi barındırma kapasitesine sahip olduğu söylenen Bhasan Char'a taşınmaya başlaması, insan hakları örgütleri ve yardım kuruluşlarınca tepkiyle karşılanmıştı.
Plana karşı çıkan örgütler, Ada'nın sellere ve bölgede sık yaşanan kasırgalara karşı savunmasız olduğunu belirtiyor.
Adadaki Arakanlı Müslüman mültecilerin yiyecek, su, tıbbi bakım ve eğitim gibi hizmetlere erişip erişemeyeceği konusundaki endişeler de defalarca dile getirilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.