BM'den "ateşkesin uzatılması" çağrısı
Yemen'deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü David Grisley, 2 Ekim akşamı sona eren ateşkesin kazanımlarına işaret ederek ülkedeki çatışmanın taraflarına "ateşkesin uzatılması" çağrısı yaptı.
Yaptığı yazılı açıklamada "ateşkesin uzatılması ve genişletilmesi" çağrısında bulunan Grisley, "Yemen halkının barışa ihtiyacı var. Ateşkes olmazsa insani krizin etkileri sürecek. İnsanlar acı çekmeye devam edecek." ifadelerini kullandı.
Grisley, ateşkesin insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda durumun iyileşmesine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, ateşkesin insanların hizmetlere erişimini artırdığını ve yerinden edilmiş kişilerin eskiden yaşadıkları bölgelere yakın yerlere geri dönmelerini teşvik ettiğini kaydetti.
BM yetkilisi Grisley, ateşkesle geçen son 6 ay boyunca Yemen'de iç göçün yüzde 76, çatışmalarda ölen veya yaralanan sivil sayısının da yüzde 54 azaldığına dikkati çekti.
Ateşkes süresince Yemen'e giren yakıt miktarının 2021'de kaydedilenlerin üç katından fazla olduğunu aktaran Grisley, Uluslararası Sana Havalimanı'ndan ticari uçuşların başladığını ve yaklaşık 26 bin 642 kişinin seyahat edebildiğini vurguladı.
Yemen'de ateşkesin bitmesiyle çatışmalar yeniden başlamıştı
Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.
Yemen hükümeti ve Husilerin kabul ettiği ateşkes metnine göre, 6 ay devam eden ateşkesin süresi 2 Ekim'de yerel saatle 19.00'da sona ermişti.
Yerel kaynaklar, 2 Ekim'de ateşkesin sona ermesiyle Marib, Taiz ve diğer bazı bölgelerdeki cephelerde hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında şiddetli çatışmalar çıktığını aktarmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.