BM: Uluslararası toplum, Sudan'daki çatışmalara yeterince ilgi göstermedi
Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana süren çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uluslararası toplumun ülkede devam eden çatışmalara yeterince ilgi göstermediğini vurgulayan Laerke, tarafların savaş kurallarına uymadığını söyledi.
Laerke, tüm ülkenin savaş nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "BM'nin ihtiyaç sahiplerine ulaşamamasının temel nedeni, öncelikle savaşın kendisi, yol kapatmalar ve bürokratik engeller." dedi.
Sudan için bu yıl 2,6 milyar dolar tutarında insani yardım çağrısında bulunulduğunu hatırlatan Laerke, bunun yalnızca yüzde 26'sının (666 milyon dolar) finanse edildiğini kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic de Sudan'da savaştan etkilenen bölgelerdeki hastanelerin yüzde 67'sinin mayıs sonu itibarıyla hizmet dışı olduğunun altını çizdi.
Jasarevic, "İnsanların temel sağlık hizmetlerini alması bile çok zor. Bazı bölgelerde hastaneleri etkileyen yaygın elektrik kesintileri de yaşanıyor." dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder ise Sudan'daki savaşın başlamasının ardından 2 milyon çocuğun yerinden edildiğini söyledi.
Elder, "Sudan'da çocuklar, uluslararası hukuka aykırı olarak saldırıya uğruyor ve saldırı amacıyla kullanılıyor." diye konuştu.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.
HDK'nin, sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Beşinci ayına giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde devam eden şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.
BM, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.