BM: Sudanlı mülteciler için komşular dışında başka ülkelerden henüz bir teklif yok
Harward, video bağlantısıyla yapılan basın toplantısında, AA muhabirinin, "Sudan'dan kaçan mültecilerin komşu ülkelere yerleştirildiğini aktardınız. Bunun mantığı nedir? Söz konusu girişimin komşu ülkelere orantısız yük yüklediğini düşünüyor musunuz? Ukrayna'da çatışma çıktıktan sonra Avrupa ülkeleri kapılarını Ukraynalı mültecilere açmıştı, Sudanlı mülteciler için de benzer bir girişim var mı?" sorusunu yanıtladı.
Halihazırda Sudan'dan kaçan kişilerin bölge ülkelerine yerleştirilmeye devam ettiğini aktaran Harward, ilk etapta amacın, mültecilerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.
Harward, sınırı geçen kişilere en basit düzeyde insani yardım sağlamanın öncelik olduğunu belirterek, "Bazı kaçan kişiler çatışmanın kısa sürede sonlanacağını düşünüyor ve ülkelerine geri dönmeyi hedefliyor, diğerleri ise durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bölge ülkelerine sınırlarını kapatmadıkları için teşekkürlerini ileten Harward, "Benim bildiğim kadarıyla henüz komşular dışında başka ülkelerden (Sudanlı mülteciler için) bir teklif gelmedi." açıklamasında bulundu.
Harward, acil müdahaleden oluşan ilk etabın ardından başka ne tür seçenekler olduğunu araştıracaklarını kaydetti.
17 bin ton gıda yağmalandı
Sudan'da yağmalamaların "kontrol edilmeyen milisler, haydutlar ve suçlular" tarafından gerçekleştirildiğine ve söz konusu kişilerin Sudan çatışmasındaki taraflarla da bağlantıları bulunduğuna işaret eden Harward, yağmalamanın, hukukun üstünlüğünün çöktüğü ve güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığı hemen hemen tüm çatışma bölgelerinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise Dünya Gıda Programı'nın stoklarından 17 bin ton gıdanın yağmalandığını duyurdu.
Yağmalamanın Sudan'ın farklı yerlerinde Dünya Gıda Programı'nın 80 bin tonluk stokundan yapıldığını bildiren Haq, tam hasarın tespit edilmeye çalışıldığını ifade etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.