BM: Sudan'daki çatışmaların insan hakları etkisi felaket
Türk, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen barışın muhafazasına ilişkin oturumda konuştu.
Sudan ordusunun hastane yakınını hedef aldığını, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) ise yerleşim alanlarına el koyduğunu kaydeden Türk, yoğun nüfuslu bölgelerden saldırılar düzenlendiğine dikkati çekti
Türk, sivillerin ciddi tehlikeye maruz bırakıldığını ve kritik yardım ve erzak erişimlerinin engellediğinin altını çizerek, "Kısaca, ayrım, orantı ve önlem kaideleri iki tarafça da çiğneniyor. Bunu güçlü bir şekilde kınıyorum." diye konuştu.
Ülkede güvenin yok edildiğini belirten Türk, Sudan'ın geleceği için kurumlar ve halk arasında güvenin tekrar inşa edilmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.
Türk, "Sudan'da çatışmaların insan hakları üzerindeki etkisi felaket oldu. Bu çok üzücü." dedi.
Sudan'daki mevcut krizi çözmenin insan haklarına saygıyı güvence altına alma, fütursuz davranışlara son verme ve toplumun katılımını sağlamaktan geçtiğini ifade etti.
Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 550'ye, yaralıların sayısının ise 4 bin 926'ya çıktığını açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.