BM: Sudan'daki çatışma komşu ülkeler üzerindeki baskıyı artıyor
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ateşkes görüşmelerine rağmen ülkenin birçok yerinde çatışmanın devam ettiğini kaydetti.
Çatışmaların maliyetini sivil halkın ödediğini ifade eden Dujarric, "İnsanların güvenlik için komşu ülkelere akın ettiğini görüyoruz. Çad, Mısır ve Güney Sudan ile başka ülkelere kaçıyorlar. Eli tetikte olanların tetiği bırakarak anlamlı siyasi görüşmelere başlaması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Dujarric, çatışmalar nedeniyle Çad'a yaklaşık 80 bin kişinin geçiş yaptığını, Çad'ın öncesinde yaklaşık 1 milyon yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yaptığını anımsattı.
Bölgede yağmurlu dönem başlamadan insanların daha hızlı hareket etmeye çalışacağına işaret eden Dujarric, "Çad hükümeti ve BM, uluslararası ortaklardan daha fazla mali yardım talep ediyor." dedi.
Dujarric, BM'nin farklı örgütlerinin ülkede yardım sağlamaya devam ettiğini bildirdi.
822 sivil yaşamını yitirdi
Sudan Doktorlar Komitesi, başkent Hartum, El Ubeyd ve Batı Darfur eyaletindeki El Cuneyne kentindeki ölümler de dahil şu ana kadar 822 sivilin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 215 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Sudan'da ordu ile paramiliter HDK arasında devam eden çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 15 Nisan'dan bu yana ülke içinde 736 bin 200 kişi yerinden olurken, yaklaşık 200 bin kişi komşu ülkelere sığındı.
Evini terk edenlerin 450 binini çocuklar oluştururken, komşularındaki istikrarsızlık sonrası daha önce Sudan'a sığınan on binlerce kişi ülkesine döndü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.