BM: Sudan'da uluslararası insancıl hukuka açık bir şekilde aykırı davranılıyor
BM Güvenlik Konseyi'nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın başkanlığında Sudan'daki gelişmelere ilişkin üst düzey katılımlı oturum düzenlendi.
Burada BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher adına bir açıklama yaptı.
Sudan'daki savaşın 20 aydan uzun süredir devam ettiğine dikkati çeken Wosornu, korkunç insani bedelin giderek arttığını bildirdi.
- "Uluslararası insancıl hukuka açık bir şekilde aykırı davranılıyor"
Wosornu, yoğun nüfuslu bölgelerde şiddetli çatışmaların tırmandığı ve yayıldığını belirterek, "Uluslararası insancıl hukuka açık bir şekilde aykırı davranılıyor." dedi.
Sivil can kaybının korkunç boyutlara ulaştığının altını çizen Wosornu, "Milyonlarca kişi, dünyanın en büyük açlık krizinde kıtlık tehdidiyle karşı karşıya." uyarısında bulundu.
Wosornu, geçen yılın nisan ayından bu yana nüfusun yaklaşık dörtte birine tekabül eden 12 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini, bunlardan 3,2 milyonun zaten kırılgan olan komşu ülkelerde güvenlik arayışına girdiğini söyledi.
İhtiyaç sahiplerine ulaşan insani yardım miktarının gerekenin yalnızca küçük bir kısmı olduğunu da kaydeden Wosornu, "Bu, akıl almaz büyüklükte ve acımasızlıkta bir kriz. Sürekli ve acil dikkat gerektiren bir kriz." diye konuştu.
- "Uluslararası toplum artık sorumluluğunu yerine getirmeli"
Wosornu, son günlerde Faşir ve Darfur'un diğer bölgelerinde, havadan bombalamalar ve topçu saldırıları dahil olmak üzere ayrım gözetmeyen saldırılar sonucunda daha fazla sivil kayıpları yaşandığını, El Cezire ve Hartum’da çatışmaların devam ettiğini bildirdi.
Şiddetin endişe verici bir şekilde yeni bölgelere de yayıldığına dikkati çeken Wosornu, uluslararası toplumun artık sorumluluklarını yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerektiğinin altını çizdi.
Wosornu, BMGK'den 3 talep bulunduğunu belirterek, bunları, "Tarafların uluslararası insancıl hukuka uymalarını kesin bir şekilde talep etmek, insani yardım erişimini kolaylaştırmak ve finansmanı artırmak." olarak sıraladı.
Bu şiddet, ölüm ve yıkım döngüsünü sona erdirmenin tek bir yolu bulunduğunu kaydeden Wosornu, BMGK'nin Sudan'da kalıcı barışı sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.