BM, Sudan'da savaşan tarafların uluslararası hukuku "tamamen hiçe saydığını" bildirdi
Nashif, devam eden BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57'nci Oturumu kapsamında düzenlenen Sudan ile ilgili interaktif diyalog toplantısında konuştu.
Ülkede ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan savaşın üzerinden 16 aydan fazla süre geçtiğini ve durumun kontrolden çıktığını söyleyen Nashif, "Sivil halk, ordu ile HDK ve diğer müttefik silahlı hareketler ile milisler arasında uluslararası hukuku tamamen hiçe sayarak yürütülen düşmanlıkların yükünü çekiyor." dedi.
Nashif, Sudan'da marttan bu yana çatışmanın daha da tırmandığını, savaşan tarafların sivilleri koruma taahhütlerine uymadığını, ihlallerin azalmadan devam ettiğini anlattı.
"İnsan Hakları Ofisi ve uzmanlar, çatışmanın tüm tarafları tarafından gerçekleştirilen uluslararası insancıl hukuk ihlalleri, insan hakları ihlalleri ve suistimalleri belgelemeye devam ediyor." diyen Nashif, yoğun nüfuslu bölgelerdeki ayrım gözetmeyen saldırıların, binlerce sivilin ölümünün yanı sıra hastane, okul ve pazar yerleri dahil hayati altyapının tahrip olmasına ve geçim kaynaklarının yok olmasına neden olduğunun altını çizdi.
Nashif, haziran-ağustos döneminde Sudan genelindeki yerleşim alanlarına yönelik saldırılarda 864'ten fazla sivilin öldüğünü belgelediklerini kaydetti.
- Sudan'daki iç savaş
Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile HDK arasındaki güç mücadelesi yaklaşık 17 aydır sürüyor.
Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.
Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler ile ABD'nin Cenevre'de başlattığı süreç sonuçsuz kalmıştı.
BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.