BM, Sudan'da hızla artan gıda güvencesizliğine karşı uyardı
BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), çatışmada sivilleri koruma başlığı altında Sudan'daki gıda güvencesizliğine ilişkin durum görüşüldü.
Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, Sudan'da 11 aydır süren çatışmanın siviller üstündeki korkunç etkisine dikkati çekti.
Wosornu, "Bugün, Sudan'da çok büyük etkisi bulunan ve hızla artan gıda güvencesizliğine karşı uyarıda bulunmak için bir araya geldik." dedi.
Sudan'da siviller ve sivil altyapılara yönelik saldırıların bazılarının, insanlığa karşı suç teşkil edebileceği konusunda uyarı yapıldığını anımsatan Wosornu, Kordofan eyaletinde halkın yüzde 90'ının acil seviyede gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.
Wosornu, insani yardım ortaklarının tahminlerine göre, bölgede gelecek aylarda 220 binden fazla çocuğun açlık nedeniyle hayatına kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
- "18 milyon insan gıda kriziyle karşı karşıya kalma riskinde"
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina ise özellikle Darfur'da gıda güvencesizliğine ilişkin durumun çok endişe verici olduğuna dikkati çekti.
Açlık krizini çatışmanın tetiklediğinin altını çizen Martina, "Çatışma yeni bölgelere yayılırken gıda güvenliğini etkiliyor. Çatışmanın güneydoğu eyaletlerine yayılması hasat dönemine çok büyük etki ediyor." uyarısını yaptı.
Martina, Sudan'da yaklaşık 18 milyon insanın gıda kriziyle karşı karşıya kalma riskinde olduğunu ve tarım sisteminin korunmasının şart olduğunu belirtti.
Üye ülkelere tarım faaliyetlerine yardım sağlama çağrısında bulunan Martina, BMGK'nin bu ay Sudan'da ateşkes ve engelsiz insani yardım çağrıları yapılan kararı kabul ettiğini ancak sahada büyük gelişme olmadığını söyledi.
- "Zaman daralıyor"
Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau ise bölgede 28 milyon kişinin gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini bildirdi.
WFP'nin yardım operasyonlarının erişim ve kaynak eksikliği nedeniyle baltalandığını aktaran Skau, sınır ötesi yardım operasyonlarının hem çok pahalı hem de yetersiz olduğunu ifade etti.
Skau, Sudan'daki çatışmanın dünyadaki en büyük yerinden edilme krizini tetiklediğini belirterek, 8 milyon insanın yerinden edildiğini dile getirdi.
"Zaman daralıyor." uyarısında bulunan Skau, BMGK'nin harekete geçmesi ve Sudan için kabul edilen 2470 sayılı kararın uygulanmasını sağlaması gerektiğini belirterek, böylelikle Sudan ve bölgede açlık krizinin engellenebileceğini söyledi.
- Sudan'daki iç savaş
Sudan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.
Ordu ile HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından 2023'ün nisan ayı ortasında iç savaş patlak vermişti.
Birleşmiş Milletlere göre, dünyadaki en büyük yerinden edilme vakasının yaşandığı ve dünyadaki "en büyük açlık krizinin" yaşanabileceği uyarısında bulunulan Sudan'da, ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti, 8 milyon kişi yerinden edildi.
İç savaş nedeniyle 19 milyon çocuğun okula gidemediği ve nüfusunun yaklaşık yarısına tekabül eden 25 milyon insanın yardıma muhtaç hale geldiği ülkede, Dünya Gıda Programı'nın 5 Şubat'taki son raporuna göre, yaklaşık 18 milyon Sudanlı akut gıda güvensizliği yaşıyor ve bunların 5 milyonu açlığın eşiğinde.
Uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Sudan'da taraflar arasındaki çatışmalar ramazanda da sürüyor.
Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen
olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür
haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları,
küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları
içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında
bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki
gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri
kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler
arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel
finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik
konuları kapsar.
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında
yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu
haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim,
teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini
yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli
gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
Son dakika haberleri,
uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre
felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler
genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber
ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri,
insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler
arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası
toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel
meselelere odaklanır.
Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta
Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları,
gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes
için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini
genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı
olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son
derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com
adresini ziyaret etmeyi unutmayın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.