BM: Sudan'da çatışmaların başlamasından bu yana 19 yardım görevlisi öldürüldü
OCHA tarafından yapılan açıklamada, "Nisan ortasından bu yana Sudan genelinde çıkan çatışmalarda, 17 ayrı saldırıda 19 yardım görevlisinin yaşamını yitirmesiyle ülke, insani yardım çalışanları için en tehlikeli ve zorlu bölgelerden biri haline gelmiştir." ifadelerine yer verildi.
"19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü'nün yaklaşmasıyla meslektaşlarımızın hayatını kaybetmesinden üzüntü duyuyoruz." denilen açıklamada, insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların faillerinden hesap sorulması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Sudan'da 13 Ağustos itibarıyla en az 53 insani yardım deposu ve 87 ofisin yağmalandığı ve 208 aracın çalındığı bilgisi paylaşıldı.
"İnsani yardım çalışanlarına yönelik saldırılar derhal durdurulmalı"
"Sudan'da çatışmalar devam ederken insani yardım çalışanları, zorluklara rağmen milyonlara hayat kurtarıcı yardımı sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya kararlıdır." ifadelerine yer verilen açıklamada, çatışmanın tüm tarafları insani çalışmaları kolaylaştırmaya ve onu sağlayanları korumaya çağrıldı.
Açıklamada, Sudan'daki insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların derhal durdurulması gerektiğinin altı çizildi.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.
HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.
Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.