BM: Sudan'da uluslararası toplumun koordineli çabasına ihtiyaç var
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yaşanan çatışmalarla ilgili gelişmeler ele alındı.
AA muhabirinin, "Sudan'daki çatışmaların durdurulması için BM'nin inisiyatif alması bekleniyor mu? Yakın zamanda tarafların müzakere masasına gelme ihtimali var mı?" sorusunu yanıtlayan Sözcü Vellucci, "Sudan'daki çatışmaları durdurmak için uluslararası toplum tarafından koordineli çabaya ihtiyaç var. Çatışmalar başladığından bu yana BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çok güçlü ve yoğun bir diplomatik faaliyet yürütüyor. Guterres, çatışmaların başlamasının ardından tarafların liderleri ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ile görüştü." ifadelerini kullandı.
Toplantıya çevrim içi Nairobi'den katılan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Seif Magango ise taraflara ateşkes ve müzakere masasına dönme çağrısında bulduklarını kaydetti.
Magango, sorunun müzakere yoluyla çözülmesinden daha iyi bir seçeneğin olmadığını da söyledi.
Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.
Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'daki çatışmalarda can kaybının 185'e ulaştığını, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.