BM: Sudan, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın büyüyen krizi haline geldi
BM Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta Salami, Sudan'daki insani duruma ilişkin bilgi vermek amacıyla BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı yaptı.
Salami, ülkede yaklaşık 5,4 milyon kişinin evlerini terk ettiğini kaydederek, bu kişilerin ülke içinde yerinden olduğunu veya komşu ülkelere geçtiğini belirtti.
Sudan'da günlük ortalama 30 binden fazla kişinin yerinden edildiğine vurgu yapan Salami, "Sudan, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın en hızlı biçimde büyüyen krizi haline geldi." dedi.
Salami, çatışma, yerinden edilme ve salgın hastalıklar nedeniyle ülke nüfusunun yarısının (24,7 milyon) insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyduğuna işaret etti.
Sudan'da yaşanan çatışmalar nedeniyle sağlık sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydeden Salami, hastanelerin yüzde 70'inin artık hizmet veremediğini belirtti.
Yakın bir süre önce şiddetli yağışların Sudan'ı etkilediğini de hatırlatan Salami, 7 farklı bölgede 70 binden fazla kişinin etkilendiğini söyledi.
Salami, "Su ile bulaşan hastalıkların daha fazla salgına neden olabileceğinden endişe ediyorum. Doğudaki Gedaref eyaletinde kolera salgını ilan edilmiş durumda ve bunun Hartum ve Güney Kordofan'a yayılıp yayılmadığını araştırıyoruz." dedi.
"Daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyuyoruz"
Sudan'da yardıma ihtiyacı olan 18 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ve bundan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Salami, daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarının da altını çizdi.
Salami, BM'nin bu yıl için Sudan'daki krizden etkilenenlere destek amacıyla başlattığı 2,6 milyar dolarlık yardım çağrısının yalnızca üçte birinin finanse edildiğini de bildirdi.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalar başlamıştı.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre en az 5 bin kişi hayatını kaybetti ve halen süren çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK'yi feshetme kararı almıştı.
Burhan, uluslararası topluma, orduyla nisan ortasından beri çatışan HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.