BM: Sudan ve Güney Sudan, yardım çalışanları için dünyanın en tehlikeli ülkeleri
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, uluslararası araştırma grubu Humanitarian Outcomes'un projesi olan Yardım Çalışanı Güvenliği Veri Tabanı'nın istatistiklerine göre bu yıl dünya genelinde ölen 71 sağlık çalışanından 22'sinin Güney Sudan'da, 19'unun ise Sudan'da yaşamını yitirdiğini belirtti.
Geçen yıl Güney Sudan'da 23, Sudan'da da 10 yardım çalışanının hayatını kaybettiğini kaydeden Laerke, "Sudan ve Güney Sudan, yardım çalışanları açısından dünyanın en tehlikeli ülkeleri. Mağdurlar, müdahalenin ön saflarında çalışan çok sayıda yerel insani yardım görevlisinden oluşuyor." bilgisini paylaştı.
Laerke, yardım tesisleri ve çalışanlarına yönelik saldırıların uluslararası insani hukukun ihlali olduğunun ve faillerin hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.
"Güney Sudan'da 2 milyon kişi yerinden edildi"
Toplantıya çevrim içi katılan Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) Afrika Boynuzundaki Acil Durum Olay Yöneticisi Liesbeth Aelbrecht de Güney Sudan'daki 3 kişiden 2'sinin tehlikeli düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Aelbrecht, "Güney Sudan'da 1,5 milyonu ülke içinde olmak üzere 2 milyon kişi yerinden edildi. Ülke, diğer ülkelerden gelen yaklaşık 300 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor, bu rakam da artıyor." ifadelerini kullandı.
El Nino hava olaylarının etkisiyle bu yıl ülkenin farklı bölgelerinde sel veya kuraklık yaşanabileceğinin altını çizen Aelbrecht, bunun sonucunda hastalıkların artma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.