BM: Myanmar'daki kriz tahammül edilemez hale geldi
Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 53. oturumunda Myanmar'da darbe sonrası yaşanan kriz hakkında açıklamalarda bulundu.
Myanmar'da askeri yönetim altında yaşayan halkın şiddet olaylarına daha fazla dayanabilmesinin "neredeyse imkansız" olduğunu belirten Türk, askeri yönetimin "pervasız" faaliyetleri yüzünden krizin "tahammül edilemez" hale geldiğini vurguladı.
Türk, krizin her geçen gün derinleşmesini "ölümcül serbest düşüşe" benzeterek, "generaller tarafından dayatılan rejimin, halkın barış, demokrasi ve daha refah bir gelecek için sahip olduğu iyimserliği yok ettiğini" ifade etti.
Myanmar'da darbe sonrası ülkede ekonominin bozulduğuna ve keyfi tutuklamalar ile işkence uygulanmaya başladığına dikkati çeken Türk, askeri yönetimin muhtaç insanların yardım alamaması için farklı yasal engeller koyduğunu söyledi.
Türk, geçen sene gıda fiyatlarının yüzde 177 arttığına ve ülkedeki çatışmalardan dolayı gıda üretiminde ciddi düşüş olduğuna işaret ederek, 15,2 milyon insanın acil gıda desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Myanmar'da 2021'den bu yana 1,5 milyondan fazla insanın zorla evlerinden edildiğini kaydeden Türk, "Halkın bu acıdan çıkış yolu bulması ve hayatlarını özgürlük ve güvenlik içinde yaşaması için gerekli tüm koşulları sağlamamız son derece acil." dedi.
Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.