BM: Myanmar'daki çatışmalar ülkenin kuzeyinde yaklaşık 50 bin sivili yerinden etti
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Myanmar'daki güncel duruma ilişkin rapor yayımladı.
Raporda, 9 Kasım itibarıyla Myanmar'da darbe karşıtı muhalifler ile askeri rejim arasında son 2 haftadır devam eden çatışmalar nedeniyle Shan eyaletinde yaklaşık 50 bin kişinin göçe zorlandığı kaydedildi.
Shan eyaletinin kuzeyindeki Lashio bölgesi dışında telefon ve internet bağlantısının kesildiği ve seyahat yollarının kısıtlandığı aktarılan raporda, bölgedeki havaalanının kapatılması nedeniyle insanların hareketlerinin kısıtlandığı ve insani yardıma erişimin engellendiği, bu nedenle yardıma ihtiyacı olan kişilerle iletişime geçilemediği ifade edildi.
Raporda kasım itibarıyla ülkenin kuzeybatısında da çatışmaların arttığı, bu bölgede de yaklaşık 40 bin kişinin yerinden edildiği vurgulandı.
BM Myanmar İnsani Yardım Fonu'nun bölgedeki insani ihtiyaçları karşılamak için 1 milyon dolar bütçe ayırdığı ancak bu tutarın artan ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığı aktarılan raporda, insani yardımın sağlanabilmesi için çatışmaların durması gerektiği belirtildi.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.
Hakkında Kovid-19 tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle Ulusal Doğal Afet Yasası'nı ihlal etme, seçimlerde hile yapma, zimmetine para geçirme, rüşvet kabul etme, isyana teşvik, Devlet Sırları Yasası'nı, iletişim kanununu, ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etme suçlamaları bulunan Suu Çii, şubatta ev hapsine alınmıştı.
Rusya, destekçisi olduğu Myanmar askeri yönetimine önemli ölçüde silah tedarik ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.