BM, Kuzey Kore'deki zorla çalıştırma sistemini kınadı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisinin, Kuzey Kore'de zorla çalıştırılan kişilerle 2015-2023 yıllarında yaptığı 183 mülakata dayandırdığı raporunda, Pyongyang'ın vatandaşlarını kontrol etmek ve gözetlemek için zorla çalıştırma sistemini kullandığı bildirildi.
Raporda, Kuzey Kore'nin zorla çalıştırma sisteminin "iyice kökleştiği" belirtilerek, bazı vakalarda köleleştirme gibi "insanlığa karşı suç" olarak sayılabilecek ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığı kaydedildi.
Kuzey Kore yetkililerinin "çalışma kotalarını karşılayamayan işçileri disipline etmek için şiddet ile zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin yaygın olarak kullanıldığına" işaret edilen raporda, Pyongyang'a gözaltı da dahil olmak üzere zorlamaya dayalı çalışma sisteminden vazgeçmesi için çağrıda bulunuldu.
Raporda, uluslararası topluma Pyongyang ile ekonomik ilişkilerinde dikkatli olması tavsiye edilirken, Kuzey Kore'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşıması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) çağrı yapıldı.
- BM Yüksek Komiseri Türk: "Rapor, insanlık dışı muamele hakkında fikir veriyor"
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklamaya göre, Yüksek Komiser Volker Türk, söz konusu BM raporunu, "Rapordaki tanık ifadeleri, hem boyutları hem de şiddet ve insanlık dışı muamele düzeyleri bakımından, zorla çalıştırma yoluyla insanlara çektirilen acılar hakkında şok edici ve üzücü bir fikir vermektedir." şeklinde değerlendirdi.
Türk, Kuzey Korelilerin dayanılmaz koşullarda, tehlikeli sektörlerde ücret, tercih hakkı, ayrılma, koruma, izin, barınma ve gıda hakkı olmadan zorla çalıştırıldığını belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.