BM: Koronavirüs salgını, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır kriz
Guterres, bir yandan tüm dünyayı tehdit eden hastalığın, diğer yandan da “muhtemelen yakın geçmişte benzeri görülmemiş durgunluğa yol açacak” ekonomik sonuçların birleştiğini söyledi.
Koronavirüsün yol açtığı krizin istikrarsızlığı derinleştirebileceğini ve çatışmaları etkinleştirebileceğini kaydeden Guterres, “Bu durum bize, bunun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığımız en ağır kriz olduğunu düşünme hakkını veriyor” ifadesini kullandı.
Fakir ülkelere destek fonu kurulacak
Kovid-19 pandemisinin sosyoekonomik sonuçlarına küresel yanıt konulu rapor sunan Guterres, “BM, düşük ve orta gelirli ülkelerin acil durumlara müdahale etmelerine, sosyoekonomik şoktan sonra eski haline gelmelerine yardımcı olmak için yeni çok taraflı Kovid-19 müdahale ve onarma güven fonu kuruyor” dedi.
Guterres’in sunduğu raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün 13 Mart günü koronavirüs sonuçlarına müdahale fonu kurduğu belirtiliyor. Fon, dünyanın her bir yerinde birey, şirket ve kurumların koronavirüs ve sonuçlarıyla mücadele çabalarına katılma fırsatını verecek. Toplanan fonlar, sağlık uzmanlarına işini yapmaları ve tedavi ile aşılar alanında ön araştırmalar yapmalarına yardımcı olacak. Bugüne kadar 200 binden fazla kişi ve organizasyonun fona katkıda bulunduğu, 95 milyon dolardan fazla toplandığı kaydedildi.
Raporda, şirket ve işletmelere bu fona bağışta bulunarak hükümetlere finansal ve teknik destek sağlama çağrısı verildi.
‘Öğrencilerin yüzde 87’si okula gitmiyor’
Raporda ayrıca dünya genelinde öğrencilerin yüzde 87’sinin şu anda koronavirüs tehdidi yüzünden evlerinde oturduğu belirtildi.
166 ülkede okulların kapalı olduğu ifade edilen raporda, okula gitmeyen öğrenci sayısının 1.52 milyar olduğu bildirildi.
Ayrıca yaklaşık 60 milyon öğretmenin de işe gitmediği ifade edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.