BM, İsrail'in kuşattığı Gazze'nin kuzeyine insani yardım girişlerini engelledi
Laerke, İsrail'in saldırıları ve ablukasını yoğunlaştırdığı Gazze'nin kuzeyindeki insani yardımlarla ilgili son duruma ilişkin AA muhabirinin sorularını yazılı yanıtladı.
Ekimde Gazze'nin kuzeyine yalnızca bir miktar yardım girdiğini kaydeden Laerke, 6-20 Ekim tarihlerinde bölgedeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'ya koordineli insani yardım hareketleri için 28 talebin İsrail yetkilileri tarafından reddedildiğini ve 7 talebin engellendiğini belirtti.
OCHA Sözcüsü Laerke, "İsrailli yetkililer, ekim ayının ilk 20 gününde Gazze'nin güneyindeki kontrol noktasından kuzeye planlanan 66 insani yardım misyonundan yalnızca 4'üne izin verdi. Bu ayın ilk iki haftasında yardım girişimlerinin yüzde 85'i reddedildi. 2-15 Ekim tarihlerinde hiçbir gıda yardımının girmesine izin verilmedi." ifadelerini kullandı.
Laerke, OCHA ekiplerinin 19 Ekim'de Gazze'nin kuzeyindeki birkaç bölgeyi ziyaret ettiğini kaydederek ekiplerin, buradaki aşırı kalabalık nedeniyle acilen barınma desteğine ihtiyaç duyulduğunu ve bazı yerinden edilmiş kişilerin artık tuvaletlerde yaşadığını aktardığını belirtti.
BM, uluslararası bir sivil toplum örgütü ve Filistin Kızılayından oluşan bir ekibin, İsrail güçleri tarafından defalarca reddedildiğini veya engellendiklerini bildiren Laerke, bu uluslararası koalisyonun 12 Ekim'de 9 ayrı girişimin ardından Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan ve es-Sahabe Doğum Hastanelerine ulaşabildiğine işaret etti.
Laerke, İsrail'in Refah'a kara saldırılarını başlatmasının ardından Gazze'ye giren insani yardım malzemelerinde keskin bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, "Eylülde tüm giriş noktalarından yalnızca günlük ortalama 54 insani yardım kamyonu Gazze'ye giriş yaptı. Bu sayı nisanda günlük giriş yapan 165 tırın yalnızca 3'te 1'i kadardı." ifadelerine yer verdi.
Gazze'ye giren sınırlı yardımları yol koşulları, ana tedarik güzergahlarını engelleyen zorla yerinden edilme talepleri, reddedilen koordinasyon talepleri, aşırı kalabalık ve kamu düzeninin olmaması gibi sebeplerle istenilen yerlere ulaştırmanın zor olduğunun altını çizen Laerke, "Gazze, BM ve ortakları için dünyanın en tehlikeli yeri. 300 meslektaşımız öldürüldü ve depolar bombalandı. Yollar hasar gördü ve patlamamış mühimmatla dolu." ifadelerini kullandı.
Laerke, bu zorlu koşullara rağmen, insani yardım görevlilerinin Gazze'deki Filistinlilere mümkün olduğunca ve mümkün olan her yerde hayat kurtarıcı yardım ulaştırmaya devam ettiğini belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.