BM: İsrail ve Lübnan sınırında istikrarı yeniden tesis etmenin tek yolu müzakere yoluyla çözüm
Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü (UNSCOL) Jeanine Hennis-Plasschaert, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Misyonu Başkanı ve Başkomutanı General Aroldo Lazaro, Hizbullah'ın da aralarında bulunduğu gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların başlamasının birinci yılı münasebetiyle ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, "İsrail ile Lübnan'ı ayıran Mavi Hat üzerindeki, her gün çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, bazılarının evlerinden koparıldığı ve hayatlarının mahvolduğu karşılıklı çatışmaların üzerinden bir yıl geçti. Mavi Hat'ın her iki tarafındaki siviller hâlâ güvenlik ve istikrarın özlemini çekiyor." ifadelerine yer verildi.
Geride bırakılan yılın, "itidal, sivilleri korumak, uluslararası insancıl hukuka uymak, saldırıların sona ermesi ve 1701 sayılı kararın uygulanmasına dayalı bir siyasi sürece girilmesi yönünde tekrarladıkları çağrıların dikkate alınmadığı bir yıl olduğuna" dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Fırlatılan her roket, atılan her bomba veya gerçekleştirilen kara saldırısı, tarafları 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı'nda öngörülen hedeften uzaklaştırdığı gibi, Mavi Hat'tın her iki yakasındaki siviller için kalıcı güvenliğin sağlanması için gerekli koşulların yaratılmasından da uzaklaştırıyor."
"Şiddet ve yıkımın yoğunluğunun artırılmasının temel sorunları çözmeyeceği ve uzun vadede hiçbir tarafa güvenlik getirmeyeceği" vurgulanan açıklamada, "Mavi Hat'ın her iki tarafındaki sivillerin özlem duyduğu ve hak ettiği güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmenin tek yolu müzakere yoluyla çözüm. Bu yönde ilerlemenin zamanı geldi." ifadelerine yer verildi.
-BMGK'nin 1701 sayılı kararı
BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.
Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.