BM İnsan Hakları Konseyi Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları kınadı
Cenevre'deki olağan oturum kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) çağrısıyla yapılan acil özel oturumda İİT'nin Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlık ve saldırılarla ilgili karar tasarısı görüşüldü.
Kur'an-ı Kerim'i hedef alan, "dine yönelik nefret" olarak nitelendirilen saldırıların kınanması çağrısı yapıldığı tasarı 47 üyeli konseyin oyuna sunuldu.
Kınama kararı 28 evet oyuna karşı 12 hayır oyuyla alındı. 7 ülke ise çekimser kaldı
Cezayir, Arjantin, Bangladeş, Bolivya, Kamerun, Çin, Fildişi, Küba, Eritre, Gabon, Gambia, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Malavi, Malezya, Maldivler, Fas, Pakistan, Katar, Senegal, Somali, Güney Afrika, Sudan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve Vietnam kararın geçmesi yönünde oy kullandı.
Belçika, Kosta Rika, Çekya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Romanya, İngiltere ve ABD ise hayır oyu verdi.
Paraguay, Nepal, Meksika, Honduras, Gürcistan, Şili ve Benin ise çekimser kaldı.
BM İnsan Hakları Konseyi'nde gözlemci statüsüne sahip olduğu için Türkiye'nin oy kullanma hakkı bulunmuyor.
Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilciliği oylamanın ardından Twitter'da yaptığı açıklamada, "BM İnsan Hakları Konseyi’ne İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından sunulan ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları kınayan karar kabul edilmiştir. Kararı destekleyen tüm ülkelere teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Dün yapılan görüşmelerde bazı ülkeler kınama tasarısına hayır oyu vereceklerini açıklamıştı. Konuşmaların uzaması nedeniyle tasarının oylanmasına bugün geçileceği duyurulmuştu.
Türkiye adına toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Yasin Ekrem Serim, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları kınarken, BM Genel Sekreteri ve Papa da saldırıları kınamıştı.
47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyinde alınan kararların bağlayıcılığı bulunmuyor ancak buradan çıkan görüş ulusal parlamentoların alacağı olası kararları etkiliyor.
Ayrıca, uluslararası kamuoyu oluşturulması açısından bu kararlar önem taşıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.