BM heyeti, İdlib'i ziyaret etti
BM'nin sınır ötesi yardım göndermesine izin veren 2672 sayılı Güvenlik Konseyi kararı, 10 Temmuz'da sona erecek.
BM İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, İdlib'de basına yaptığı açıklamada, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelerin yardım ihtiyacının boyutuna dikkati çekmek istediğini söyledi.
Suriye'nin kuzeybatısında 4,1 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Carden, "Deprem sonrası yardıma muhtaç sivillere 3 bin 300 tırlık yardımı sınır kapılarından Suriye'nin kuzeybatısına gönderdik." dedi.
Carden, depremden sonra BM saha ekibiyle projeleri yerinde gözlemlemek ve yerel insani yardım kuruluşlarıyla iletişim kurmak için Suriye'nin kuzeybatı bölgelerine saha ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.
Sınır ötesi yardım yapılmasına izin veren Güvenlik Konseyi kararının 10 Temmuz'da sona erecek olmasından dolayı bugün İdlib'i ziyaret ettiklerini anlatan Carden, "BM Genel Sekreteri'nin, kararı 12 ay daha yenilememiz gerektiğine dair mesajı netti. 12 aylık karara ihtiyaç duyulmasının önemli nedenleri ise sürdürülebilir projelerin, erken iyileştirme projelerinin ve çeşitli projelerin doğru planlanması ve uygulanması 6 aydan fazla zaman alıyor. "ifadelerine yer verdi.
Suriye'nin kuzeybatısındaki yoksulların ihtiyaçlarını karşılayacak BM kararının büyüklüğünün ve kapasitesinin alternatifinin olmadığını dile getiren Carden, "800 binden fazla sivili, çadırdan konteynere geçirmeyi planlıyoruz. Kadınlar, konteynerin daha korunaklı ve mahremiyet unsurunun yüksek olduğunu söylüyor." diye konuştu.
"Sağlıkla ilgili ihtiyaç tespiti yaptık"
İdlib'in kuzeyindeki Kefercelis bölgesinde gezici sağlık kliniğini de ziyaret eden Carden, "Deprem 70 sağlık tesisini tamamen veya kısmen tahrip etti. Sağlıkla ilgili ihtiyaç tespiti yaptık. Hasar gören sağlık tesislerinin eski haline getirilmesi zaman alacaktır. Sağlık merkezlerini eski haline geri getirmek için bir yıla ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Carden, "Mobil kliniklerde yetersiz beslenme hastalığı olan çocuklar tedavi ediliyor. Hamile kadınların yüzde 50'si kan hastalığından muzdarip. Gerekli ilaçlar Türkiye'den temin ediliyor." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.