BM Güvenlik Konseyinde iklim değişiminin barış ve güvenlik üzerindeki etkileri tartışıldı
Birleşik Arap Emirlikleri, BMGK başkanlığı çerçevesinde üst düzey "İklim değişimi, barış ve güvenlik" konulu oturum düzenledi.
Oturuma davetli olarak katılan eski Kolombiya Cumhurbaşkanı ve Nobel Barış Ödüllü Juan Manuel Santos, insanlar arasında barışın, doğayla barış sağlanmadan mümkün olmayacağını söyledi.
Santos, BMGK'nin de bu vizyonu benimsemesi gerektiğini belirterek, "Çok uzun bir süredir doğanın, insanlık ve gezegenimizin sürdürülebilirliği üzerindeki etkisini yok saydık. Artık bilim açık şekilde ortaya koyuyor ki iklim değişiminin istikrarsızlaştırıcı etkilerini geri çevirmek için doğayla ilişkimizi dengeye sokmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Bazı BMGK üyelerinin, iklim değişimi ve güvenliği farklı konular olarak ele almak istediğini ve bunun Konseyin yetkisini yerine getirmesini engellediğini savunan Santos, "Gerçek dünyada iklim değişiminin etkileriyle çatışma çok açık şekilde birleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Santos, "Sürdürülebilir kalkınma olmadan barış, barış olmadan da sürdürülebilir kalkınma olamaz." dedi.
Tarihin çok kritik bir noktasında olunduğunu ve farklı güç gruplarının üstünlük için rekabet halinde bulunduğunu ifade eden Santos, "Birlik olalım, iş birliği yapalım yoksa yok olacağız." diye konuştu.
"Kırılgan durumdaki üye ülkeler ile iklim değişimiyle mücadele arasındaki güçlü bağlantıyı görüyoruz"
BM Barışı Koruma Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ise BM operasyonlarının iklim değişiminden derinden etkilendiğini dile getirdi.
İklim değişiminin etkilerine uyum sağlanması gerektiğine dikkati çeken Lacroix, kötüleşen güvenlik durumu, siyasi ortam ve sert hava koşullarının BM operasyonlarının yetkilerini yerine getirmesini zorlaştırdığını ifade etti.
Lacroix, "Kırılgan durumda olan üye ülkeler ile iklim değişimiyle mücadele arasındaki güçlü bağlantıyı görüyoruz. İklim değişiminden en fazla etkilenen 16 ülkenin 9'unda BM misyonu bulunuyor." dedi.
BM misyonlarında iklim değişimiyle ilgili alınan bazı tedbirlerin çok büyük etkisi olduğuna işaret eden Lacroix, "İklimle ilgili hususların dahil edilmesi, misyonların kabiliyetlerini artırdı." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.