BM: Güvenli çıkış için çalışılıyor, ilk sevkiyat cumaya
Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, ilk tahıl sevkiyatının Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki bir limanından yarın (29 Temmuz) erken saatlerde gerçekleşebileceğinden umutlu olduğunu ancak gemilerin güvenli geçişi için kritik ayrıntılar üzerinde çalışılmaya devam edildiğini söyledi.
Karadeniz'den tahıl ürünlerinin emniyetli sevki için oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi dün sabah İstanbul'da, Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde faaliyete geçmişti.
Türk, Rus ve Ukraynalı askeri yetkililerin İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde bir BM ekibiyle birlikte çalıştığını kaydeden BM yetkilisi, dört tarafın geçen cuma günü üzerinde mutabakat sağlanan anlaşmanın standart operasyon prosedürlerini belirlemeye gayret ettiğini aktardı.
"Şeytan ayrıntıda gizlidir!"
BM üye ülkelerine süreçle ilgili brifing veren ve 'şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu' söyleyen Martin Griffiths, "Bu, anlaşmaya dayalı ayrıntılı bir müzakere. Ancak standart operasyon prosedürleri olmadan gemilerin güvenli geçişini sağlayamayız." ifadesini kullandı.
Denizcilik şirketleri ve gemileri sigortalayan firmalar, seferin hem gemilere hem de mürettebatlarına yönelik mayın veya saldırı tehdidi olmaksızın güvenli bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak istiyor.
Bu süreç, standart işletme prosedürü olarak tanımlanan ve küresel olarak kabul edilen denizcilik uygulamalarını da kapsıyor.
"Mesele sadece limanlarda hareket etmeye hazır birkaç gemi değil." diyen Griffiths, "(Gemilerin) güvenli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor ve bu da koridorun tam olarak nerede olduğunu bilmemiz gerektiği anlamına geliyor." diye konuştu.
Karadeniz'den güvenli gıda taşımacılığının tesisi için 22 Temmuz'da İstanbul Dolmabahçe Sarayı'ndaki Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in nezdinde Ukrayna ve Rusya ile "İstanbul Tahıl Anlaşması" imzalanmıştı.
Anlaşma, 24 Şubat'taki işgalden bu yana Rusya tarafından abluka altında tutulan Ukrayna limanlarına tahıl sevkiyatı için güvenli geçiş imkanı sağlamayı amaçlıyor.
Rusya, Ukrayna'yı liman sularını mayın döşeyerek sevkiyatları durdurmakla suçluyor.
"Kaçak mal ve silah olmadığından emin olmak için" denetleniyor
Griffiths, "Elbette umutluyuz, planlama yapıyoruz. İlk gemi hareketliliğinin birkaç gün içinde - umarım yarın - bu limanlardan gerçekleşmesini umuyoruz. Elbette bu limanlarda hareket etmeye hazır tahıl yüklü gemiler var ve ilk hareket edenler onlar olacak. Ardından da gemiler içeri girmeye başlayacak, denetlenecek ve içeri girecek." sözleriyle bundan sonraki nakliye sürecini anlattı.
Ortak Koordinasyon Merkezi'ndeki BM yetkilisinin dün sigortacılık ve nakliye şirketleriyle bir toplantı yaptığını da kaydetti.
Griffiths, konuşmasında, BM Dünya Gıda Programı'nın Ukrayna'dan tahıl satın almayı "aktif olarak düşündüğü" bilgisini de verdi.
Tahıl almaya giden gemilerin bir Türk limanında "kaçak mal ve silah olmadığından emin olmak için" denetleneceğini sözlerine ekledi.
Griffiths, Ukrayna'nın Odessa limanındaki BM ve Türk gözlemcilerinin daha sonra tahılın gemilere yüklenmesini sağlayacağını ve bunun ardından "kurulacak izleme sistemi" ile Karadeniz'den dünyaya açılacaklarını söyledi.
Reuters'ın haberine göre, BM Ortak Koordinasyon Merkezi sözcüsü Ismini Palla da, "Denetimler muhtemelen İstanbul Boğazı'nın kuzeyindeki demirleme noktasında yapılacak, ayrıntılar teyit edilecek." dedi.
Kaynak: Euro News
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.