BM, Gürcistan'da "yabancı etkinin şeffaflığı" tasarısının kabul edilmesini üzüntüyle karşıladı
Türk, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kabul edilen düzenlemenin, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini ciddi anlamda engellediğini kaydetti.
"Yetkililer ve milletvekilleri, insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının birçok uyarısını dikkate almamayı tercih etti." ifadesini kullanan Türk, Gürcistan'da ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakları üzerindeki etkilerin artık daha ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Türk, kabul edilen yasayla derneklerin etiketlenmesi ve damgalanmanın yanı sıra güvensizlik, korku ve düşmanlık atmosferiyle karşı karşıya kalma riskinin arttığının altını çizdi.
Tasarının kabul edilmesini üzüntüyle karşıladığını bildiren Türk, yasanın rafa kaldırılması, yetkililerin ilgili medya ve sivil toplum kuruluşları ile insan hakları savunucularıyla diyalog kurması yönündeki çağrısını da yineledi.
- Gürcistan'daki tartışmalı tasarı
Gürcistan'da Gürcü Hayali Partisinin sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısına Parlamentoda ilk onay 17 Nisan'da, ikinci onay 1 Mayıs'ta verilmişti.
Genel Kurulda dün yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 "hayır"a karşılık 84 "evet" oyuyla kabul edilmişti.
Düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'da kurulan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.
Tasarıya göre, "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı olması gerekiyor.
Tasarı, yasalaşma sürecinde hem parlamentoda hem de ülke genelinde protestolara yol açmıştı.
Muhalifler, yasayı "Rus yasası" olarak nitelendiriyor.
- Cumhurbaşkanı yasayı veto edebilir
Yasa, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'ye gönderilecek. Zurabişvili, 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamalarda, tasarıya karşı olduğunu ve yasalaşması durumunda veto edeceğini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı veto ederse yasa yeniden Parlamentoda görüşülecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.