BM Genel Sekreteri'nden ŞİÖ üyelerine işbirliği ve diyalog çağrısı
Guterres, Hindistan'ın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle düzenlenen ŞİÖ Liderler Zirvesi'ne mesaj gönderdi.
ŞİO Liderler Zirvesi'nin küresel sınama ve tehditlerin arttığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çeken Guterres, dünyanın artan bölünmüşlük ve gerginlikler bağlamında birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Guterres, bölünmüşlüklerin küresel krizlere ve geleneksel olmayan güvenlik tehditlerine farklı yaklaşımlar, Kovid-19 ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla derinleştiğine işaret etti.
"Küresel ısınma, eşitsizlik ve yeni teknolojilerin yönetilmesi gibi günümüzün küresel sınamaları sadece diyalog ve işbirliğiyle çözülebilir." diyen Guterres, bunun için birlikte hareket etmenin önemli olduğuna işaret etti.
Guterres, çözüm için birlikte hareket etmeyi gerektiren üç temel alanı iklim krizi, yapay zeka ve biyoteknoloji ile ülkeler arasındaki eşitsizlik olarak sıraladı.
"İklim alanında birlikte hareket etmezsek felaket olur"
"İklim alanında insanlık birlikte hareket etmezse felaket olur." uyarısında bulunan Guterres, takım halinde daha hızlı adım atılması için çağrıda bulundu.
Guterres, yapay zeka alanında üst düzey bir danışma grubu atayacağını da aktararak üye ülkelerin yapay zeka için bir uluslararası kuruluş kurmasına yönelik girişime sıcak baktığını ifade etti.
Ülkeler arasındaki eşitsizliğin güveni aşındırdığına işaret eden Guterres, "adil küreselleşme" ve reforma odaklanılması gerektiğini kaydetti.
Guterres, ŞİO'nün dünya nüfusunun hemen hemen yarısını temsil ettiğini ve örgütün küresel alanda da etkisinin arttığını belirterek "Sizi bu başarınızdan ötürü tebrik ediyor, bu başarıyla orantılı şekilde sınamalarla mücadele etmeniz ve sorumluluklarınızı üstlenmeniz için çağrıda bulunuyorum." diye konuşu.
Şanghay İşbirliği Örgütünün üye sayısı 9'a çıktı
Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu.
2001'de Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisinin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.
2005'te ŞİÖ'ye gözlemci olarak kabul edilen İran'ın tam üyelik süreci 2021'de başlamıştı. İran'ın üyeliğinin resmileşmesiyle örgütün üye sayısı 9'a çıktı. Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ'de gözlemci üyeler olarak yer alıyor.
Doğunun NATO'su olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamayı ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.