BM: Genel Sekreter'in BMGK yapısında değişiklik gerektiği düşüncesi sır değil
Nino, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Brezilya Devlet Başkanı Inacio Lula da Silva'nın Afrika'daki BRICS toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın BMGK'nin mevcut yapısının dünyada barışı teşvik etme konusunda yetersizliğini ortaya koyduğuna yönelik ifadelerine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tepkileri sorulan Nino, "Genel Sekreter'in BMGK yapısında değişiklik gerektiğini defalarca söylemesinin bir sır olduğunu düşünmüyorum." dedi.
Genel Sekreter'in geçmişte Güvenlik Konseyi hakkında söylediklerine atıfta bulunabileceğini belirten Nino, "Bu soru kendisine defalarca soruldu ve sanırım her zaman Güvenlik Konseyinin birlik halinde hareket ettiğinde en iyi şekilde çalıştığını söyledik. Ve elbette bu çatışma, birlik olmayınca ne olacağı sorunlarını da gün yüzüne çıkardı." ifadesini kullandı.
Sözcü Yardımcısı, BMGK'nin genişlemesi yönündeki değişikliklerin "ancak üye devletler tarafından yapılabileceğini" vurguladı.
Lula, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde, "BRICS ve Afrika: Karşılıklı Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çok Taraflılık İçin Ortaklık" temasıyla düzenlenen 15. BRICS Liderler Zirvesi'nde, "Ukrayna'daki savaş, Güvenlik Konseyinin sınırlarını gösteriyor. Derhal ateşkese, adil ve kalıcı barışa etkili şekilde katkıda bulunabilecek çabaları birleştirmeye hazırız." diye konuşmuştu.
BRICS üyelerini dünyada "anlayış ve işbirliği için bir güç" olarak hareket etmeye çağıran Lula, "Barış arayışı kolektif bir yükümlülük, adil ve sürdürülebilir kalkınma için zorunluluktur." ifadesini kullanmıştı.
BMGK'nin genişletilmesi gereğini ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013'te New York'ta yapılan 74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Dünya beşten büyüktür." ifadesiyle dile getirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.