BM Genel Sekreteri Guterres, nükleer silahsızlanmanın mümkün olduğunu söyledi
Guterres, G7 Liderler Zirvesi için bulunduğu Japonya'nın Hiroşima kentinde Kyodo News ajansına değerlendirmelerde bulundu.
6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombasına maruz kalan şehirde bulunmanın "duygusal" olduğunu söyleyen Guterres, G7 ülkeleri ile Çin arasında iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusunda "aktif diyalog ve işbirliği" çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Guterres, "Dünyanın ikiye bölünmesinin önüne geçilmesinin, ciddi müzakereler için köprüler kurulmasının çok önemli olduğuna inanıyorum." ifadesini kullandı.
Atom bombasından sağ kurtulanların cesaretini öven Guterres, Hiroşima'ya yaptığı önceki ziyaretlerin "onların dayanıklılığı, cesaretleri ve sözlerinin" kendisini derinden etkilediğini dile getirdi.
Guterres, "Bunlar, dünyadaki herkes tarafından nükleer silahsızlanmayı bir öncelik olarak kabul etmenin temel nedeni olarak görülmelidir." değerlendirmesini yaptı.
BM Genel Sekreteri Guterres, G7 Zirvesi'nin "nükleer silahsız bir dünya" temasını gerçekleştirmenin, mümkün olduğunu vurguladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin zirveye davet edilmesinin "doğal bir gelişme" olduğunu kaydeden Guterres, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda "barışın yakın ufukta olmadığını" hissettiğini söyledi.
Guterres, Türkiye ile BM'nin çabalarıyla Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına ilişkin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay daha uzatılmasına ilişkin ise "Bu, savaşın etkisini en aza indirmek için elimizden gelen her şeyi yapma meselesi." değerlendirmesinde bulundu.
Genel Sekreter Guterres, dünyadaki nükleer tehditlerle ilgili olarak, Kuzey Kore'nin geçen yıl rekor seviyeye ulaşan füze testlerinin "kabul edilemez" ve ülkenin nükleer silah bulundurmasının "tahammül edilemez" olduğunu belirtti.
"Gelişmekte olan ülkeler başarısız olduğunda, dünya başarısız olur"
Öte yandan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Guterres, "Gelişmekte olan ülkeler başarısız olduğunda, dünya başarısız olur." ifadesini kullandı.
G7 ülkelerini, gelişmekte olan ülkelere mali adalet sağlamaya teşvik etmek için Hiroşima'da olduğunu kaydeden Guterres, "Böylece insanlarına, eğitim, sağlık, insana yakışır işler, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi yatırımlar yapabilirler." ifadelerine yer verdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.