BM Genel Sekreteri, "Batı Sahra Sorunu" raporunu, eylülde BM Genel Kurulu'na sunacak
BM Genel Sekreterliğinin "Batı Sahra Sorunu" adlı raporunda, bölgedeki sorunun acil çözümü, Fas ile Batı Sahra'da bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında müzakerelerin yapılması ve Batı Sahra halkının kendi kaderini belirlemesi gibi konular ele alındı.
BM Genel Sekreteri Guterres tarafından 79. BM Genel Kurulu’na sunulacağı duyurulan raporda, Batı Sahra’da Fas’ın idare ettiği bazı bölgelerinde insan haklarıyla ilgili veri bulunmadığı ve Fas’ın BM İnsan Hakları Komisyonu temsilcilerine bölgeye giriş izni vermediği belirtildi.
BM Güvenlik Konseyinin Batı Sahra'daki durumu incelediği aktarılan raporda, Batı Sahra'da halkın "kendi kaderini tayin etmesini sağlayan, adil, kalıcı ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasi çözüm" çağrısında bulunuldu.
Raporda, Guterres'in "BM, Batı Sahra sorunuyla ilgilenen herkesi barışçıl bir çözüm aramaya yönelik ortak bir çaba içinde bir araya getirmeye hazırdır. Onları siyasi sürece açık fikirli yaklaşmaya, ön koşullar dayatmamaya ve kişisel elçiliğimin sunduğu fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum." ifadelerine yer verildi.
BM Genel Kurulunun 10 Eylül - 24 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanıyor.
- Batı Sahra sorunu
Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.
Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991'de BM arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 25 Temmuz'da tahta çıkışının 25. yılı münasebetiyle Kral 6. Muhammed’e yazdığı mektupta, Fransa’nın, Fas egemenliği altındaki özerklik planını, Batı Sahra sorununun çözümü için uygun çerçeve olarak gördüğünü belirtmişti.
Cezayir, Fransa'nın Fas’ın Batı Sahra konusundaki özerklik planına destek vermesi kararından "büyük üzüntü duyduğunu ve güçlü bir şekilde kınadığını" açıklarken, 30 Temmuz'da Paris Büyükelçisini çekme kararı almıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.